test1

Vacante colorate in Bulgaria

Bulgaria este o tara mica, aflata in centrul regiunii balcanice, in partea de sud-est a Europei, cu un potential turistic imens, mare partea a acestuia inca neexplorat. Frumusetea peisajului bulgar se datoreaza in mare parte reliefului variat, care cuprinde intr-un mozaic incantator munti si dealuri, podisuri, depresiuni si campii. Lantul muntilor Balcani taie tara in aproape doua parti egale, strabatand-o ca o coloana vertebrala de la apus la rasarit. Din Valea Timocului si pana la Marea Neagra, muntii Haemus, cum se numeau in antichitate, Stara Planina cum le-au spus bulgarii sau Balcanii, dupa cum le-au spus turcii - denumirea fiind data apoi intregii peninsule, au o lungime de 555 km si ocupa o suprafata de 25.986 km². Lantul Balcanilor se largeste mult intre Petrohan si cheile Iskarului, cele mai lungi si cele mai frumoase din Bulgaria - 97 km.

Relieful este principalul factor care determina o impartire a Bulgariei in regiuni, si probabil o divizare corespunzatoare ar fi in 3 regiuni: Bulgaria de nord, Bulgaria centrala, Bulgaria de sud si 2 subregiuni: Sofia si imprejurimile si litoralul Marii Negre.

Bulgaria este o tara pentru toate gusturile, atat pentru cei care doresc sa petreaca sejurul la malul marii, cat si pentru cei activi, dornici de drumetii, trasee montane, speologie si ski, pentru iubitorii de cultura, arta, religie, vin si gastronomie.


Descoperă destinația ta de vacanță
Bulgaria este tara balcanica, strabatuta de fluviul Dunarea si cu deschidere la Marea Neagra. Pe langa faimosul lant al Balcanilor mai sunt de explorat Muntii Pirin, Muntii Rila si Muntii Rodopi.

Limitele statului sunt reprezentate in nord de Dunare, care face granita naturala cu Romania, Marea Neagra la est, Turcia si Grecia in partea de sud si la vest se invecineaza cu Serbia si Macedonia de Nord. La fel de complexa ca si relieful este clima, nordul fiind dominat de climat continental, in timp ce sudul se afla la limita nordica a climatului mediterranean. Iernile sunt destul de lungi, cu zapezi abundente in munti si verile sunt caniculare, cu influenta pontica in estul tarii.

Suprafata Bulgariei este de aproximativ 111.000 km² si cuprinde una dintre cele mai variate flore si faune din Europa; sute de specii rare supravietuiesc in special in cele peste zece parcuri nationale.

Mai mult de 30% din teritoriu este impadurit, din care majoritatea sunt paduri virgine, cele mai frumoase fiind in Parcul National Pirin, aflat in patrimoniul UNESCO, si cele peste 700 de specii de copaci din Rezervatia Nationala Strandja.
Primii locuitori inregistrati ai Bulagriei au fost tracii, un popor complex, a carui arta si cultura i-a influentat pe greci si pe romani, care au cucerit toata peninsula Balcanica.

Dupa dizolvarea Imperiului Roman, teritoriile au intrat sub controlul Imperiului Roman de Est, numit mai tarziu Bizant. In a doua jumatate a secolului al VII-lea, protobulgarii s-au stabilit in ceea ce este acum Bulgaria de Nord-Est. S-au unit cu slavii pentru a forma statul bulgar, recunoscut de Bizant in 681. Conducatorul statului era liderul proto-bulgarilor Han Asparuh, iar orasul Pliska a fost declarat capitala statului.
In timpul domniei Han Krum (803-814), la vest Bulgaria se invecina cu imperiul lui Carol cel Mare, iar la est armatele bulgare au ajuns la portile capitalei Bizantului, Constantinopol. In 864, in timpul domniei printului Boris I (852-889), bulgarii au adoptat crestinismul ca religie oficiala, ceea ce face din Bulgaria unul dintre cele mai vechi state crestine din Europa.

In 1018, dupa un razboi prelungit, Bulgaria a fost cucerita de Bizant. In 1186, rascoala condusa de fratii boieri Asen si Peter, a eliberat Bulgaria de stapanirea bizantina, stabilind al doilea regat bulgar, cu Tarnovo ca capitala.

La sfarsitul secolului al XIV-lea, tara a fost cucerita de Imperiul Otoman.

Prima constitutie a Bulgariei a fost adoptata in 1879 si a fost una dintre cele mai democratice constitutii ale timpului sau. In 1885, Principatul Bulgariei si Rumelia de Est s-au unit. In 1908, printul bulgar Ferdinand Sachsen-Coburg-und-Gotha a proclamat independenta Bulgariei fata de Turcia si apoi a fost declarat tar al celui de-al treilea regat bulgar.

Bulgaria a fost victorioasa in razboiul balcanic din 1912, cand impreuna cu Serbia si Grecia tara a obtinut independenta Traciei si a Macedoniei. Cu toate acestea, in cel de-al doilea razboi balcanic Bulgaria a fost invinsa. Drept urmare, teritoriile predominant locuite de bulgari au fost pierdute. Participarea Bulgariei la Primul Razboi Mondial de partea Puterilor Aliate s-a incheiat cu o catastrofa nationala. Tratatul de pace de la Neuilly (1919) a impus sanctiuni stricte Bulgariei, iar tara si-a pierdut o mare parte din teritoriul sau. La inceputul anilor 1940, politica externa a Bulgariei reflecta interesele Germaniei si ale puterilor Axei. In 1941, Bulgaria a intrat in razboi pe partea Axei, dar armata bulgara nu a participat la luptele de pe frontul de est. In toamna anului 1944, Bulgaria s-a alaturat Fortelor Aliate si a participat activ la expulzarea fortelor germane din Europa de Sud si Centrala.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Bulgaria a intrat sub influenta politica si economica a URSS. In 1946 tara a fost declarata republica si Partidul Comunist Bulgar a venit la putere. Schimbarile democratice din Bulgaria au inceput la sfarsitul anului 1989, cand au avut loc alegeri multipartite si a fost adoptata o noua constitutie. In acest moment Bulgaria si-a inceput tranzitia catre dezvoltarea democratica si o economie de piata.
Pozitionata la intersectia dintre Europa si Asia, Bulgaria este trezoreria care combina cultura tracica, bizantina si romana.

Puncte importante de atins in calatoriile oricaruia dintre noi sunt obiectivele incluse in patrimonial international UNESCO:
1. Biserica Boiana cu faimoasele sale picturi rupestre;
2. Manastirea Rila, avand aspectul unei fortarete este simbol al supravieturirii slave in pofida a multe secole de ocupatie otomana;
3. Bisericile rupestre de la Ivanovo, pe valea raului Lom, ansamblu de manastiri, biserici, capele si chilii sapate in stanca incepand cu secolul al XVI-lea, unele avand picturi murale;
4. Mormantul trac de la Kazanlak;
5. Mormantul trac de la Svestari;
6. Calaretul de la Madara, relief sapat in stanca;
7. Orasul vechi Nessebar, avand o istorie indelungata, pastrand vestigii trace, ruine elenistice, monumente bizantine la care se adauga 40 de biserici si case din lemn din secolul al XIX-lea;
8. Parcul National Pirin;
9. Rezervatia Naturaka Srebarna.

Acestora li se adauga orasul capitala Sofia, orasul Plovdiv, Plevna, Veliko Tranovo, Arbanasi, Melnik, Bansko, Ruse, Balcik, Sozopol, Belogradchik, Varna, Koprivshtitsa, Cap Kaliakra.
Bucataria bulgareasca are atat influente grecesti, cat si turcesti si include o serie de mancaruri de vara si de iarna delicioase.

Iarna bulgarii incep cu o ciorba consistenta, poate “bob” (ciorba de fasole) sau “topceta supa” (ciorba de perisoare).
Vara prefera salata, de obicei “şopska salata” (castraveti, rosii si ceapa acoperite cu branza rasa), care se gaseste oriunde.

Se mai poate comanda o gama de feluri intai sau aperitive, precum “tarator”- supa de iaurt cu castraveti si nuci, “mletcha salata” – iaurt cu castraveti, nuci si usturoi, “sarmi” – sarmale din frunza de vita de vie sau varza umplute cu orez si condimente si uneori cu carne, “kaşkaval pane” – branza trecuta prin pesmet si prajita.

Baza majoritatii felurilor principale o constituie carnea simpla la gratar, “mekşana skara” echivalentul bulgaresc a unui gratar combinat reprezinta o alegere populara.

Alte feluri sunt “kebabce” – kebab la gratar si “kiufke” – pate cu carne condimentat. Bucataria bulgareasca se lauda si cu mancaruri gatite la foc mic, delicioase, printre care mancarea nationala “kavarma”, tocana bine gatita din carne de porc si ficat, “drob sarma” – ficat tocat, ou si orez pregatit la cuptor si “sirene po şopski” – oua si branza coapte intr-o oala de lut cu rosii, “musaka”, “ghiuveci” – tocana cu carne.

Cea mai cunoscuta placinta este cea cu branza “banita”.
Pentru toti cei care calatoresc din Romania, Bulgaria este o destinatie foarte accesibila si se poate ajunge cu masina personala, cu autocarul, in special in timpul sezonului estival cand se organizeaza plecari zilnice, tip charter, catre litoralul bulgaresc, cu trenul la Sofia sau Varna si bineinteles cu avionul, tara detinand 4 aeroporturi: Sofia, Varna, Burgas si Plovdiv. Te invitam sa consulti oferta noastra pentru sejururi, circuite si ski. Bulgaria detine 3 centre de ski foarte cunoscute la nivel European: Bansko, Pamporovo, Borovet.

Este foarte important de stiut ca odata intreprinsa o calatorie cu masina proprie, la trecerea frontierei este necesar sa se achizitioneze vignieta. In general se poate procura din benzinariile mari, punctele speciale de vanzare sau cel mai usor se poate procesa online. Calitatea drumurilor este variabila si in functie de destinatie se pot intalni segmente de drum foarte proaste.

Moneda tarii este leva, iar ca recomandare este sa se schimbe leva inainte de plecare sau se retraga de la un bancomat, pe plan local. La casele de schimb valutar cursul este bun doar in orasele mari. Nu se primeste plata in euro, insa in majoritatea locatiilor se poate plati cu cardul. Ca destinatie este o tara destul de ieftina, cu servicii turistice bune si foarte bune, bucatarie bogata, varietate de branzeturi, vinuri, bere locala si artizanat.

Bulgaria este o tara crestin-ortodoxa si se afla pe acelasi fus orar cu Romania. Limba oficiala este bulgara, limba slava scrisa in alfabet chirilic. Limba engleza este populara in randul tinerilor.
Perioada potrivita de a merge in Bulgaria depinde de preferintele fiecaruia si ce fel de vacanta isi doreste.

Bulgaria este potrivita in toate anotimpurile: primavara si toamna pentru vizite, city-break, circuite; vara pentru sejururile pe litoralul Marii Negre, iarna la ski.
Bulgaria are o gama exceptionala de obiecte traditionale mestesugaresti care pot fi cadouri excelente pentru cei dragi. Preturile sunt variabile, de la foarte mici pana la sume considerabile, in functie de obiectul ales.

Cele mai raspandite optiuni, in acelasi timp foarte apreciate sunt ceramica, dantela sau piesele crosetate manual. Alte variante sunt covoarele sau hainele tesute, obiectele sculptate in lemn, papusile rusesti, bijuteriile realizate din scoici sau pietre semipretioase, icoanele pictate manual.

In targurile de anticariat ce se organizeaza in centrul oraselor se pot gasi carti in editii princeps sau obiecte cum ar fi medalii, sabii, monede, sticlarie. Oras renumit pentru antichitati este Plovdiv.
Vinul este tot timpul o optiune la indemana, iar Bulgaria se mandreste cu vinurile pe care le produce. In Melnik se gasesc cele mai multe sortimente de vin; podgorii de reputatie buna sunt: Damianta, Vini Sliven, Suhindol, Domaine Boiar, Haskovo, St. Nicola. “Slivova Rakia” este rachiul binecunoscut de prune.

Productia uleiului de trandafir face Bulgaria cunoscuta international si marca sa de cosmetice “Rose of Bulgaria” este foarte potrivita pentru cadouri.
Albena
Albena (Албена) este o stațiune turistică de pe litoralul Mării Neagre, Dobrogea de Sud, în nord-estul Bulgariei, situată la 12 km de Balcic și 30 km de Varna. Aeroportul Internațional Varna deservește stațiunea Albena.
Detalii
Balchik
Balcic (în bulgară Балчик, în turcă Balçık, în franceză Baltchik, în engleză Balchik) este un oraș la țărmul Mării Negre, în regiunea Dobrici, Dobrogea de Sud, din nord-estul Bulgariei, situat la o distanță de 42 km de Varna.
Kavarna
Cavarna, Kavarna sau Cărvuna (în bulgară Каварна) este un mic oraș din regiunea Dobrici, Dobrogea de Sud, Bulgaria, aflat pe malul Mării Negre, la nord-est de Balcic.
Detalii
Nessebar
Nesebăr (în bulgară Несебър) este un oraș si stațiune turistică în regiunea Burgas din Bulgaria, situat la circa 35 km nord de Burgas.
Sofia
Sofia (în bulgară София), la poalele muntelui Vitoșa, are o populație de 1.202.761 (recensământ 2011) cu aglomerație urbană de 1.359.520 în 2011, și este capitala Bulgariei.
Detalii
Plovdiv
Sunny Beach (denumire în limba engleză promovată de autoritățile bulgare; în bulgară Слънчев бряг, transliterat: Slăncev Breag; ambele însemnând „Plaja Însorită”) este o stațiune turistică pe litoralul Mării Negre aflată în comuna Nesebăr, regiunea Burgas, Bulgaria.
BLOG
Sunny beach Bulgaria
09.09.2021
Bulgaria (în bulgară България, pronunție bulgară: /rɛˈpublikɐ bɤ̞lˈɡarijɐ/) este o țară din Europa de Sud-Est.
Bulgaria ţara trandafirilor
25.08.2021
Se spune că Bulgaria este țara trandafirilor si a produsele obtinute din aceste flori.

test2