TURCIA DE SUD-EST: Mesopotamia și Cappadocia

Ziua 1 | BUCUREȘTI –  MARDIN

Întâlnire cu reprezentantul agenției la Aeroportul Henri Coandă Otopeni la ora 07:35 pentru îmbarcare pe zborul Companiei Turkish Airlines TK1044 cu destinația Istanbul. Decolare la ora 09:35, aterizare la Istanbul la ora 11:00. Escală până la ora 17:05, când vom decola cu zborul Companiei Turkish Airlines TK2676 cu destinația Mardin, unde aterizăm la ora 19:05. Bine ați venit în Mardin - una dintre cele mai vechi așezări din Mesopotamia, care se aseamănă prin aerul sau cu vechiul Ierusalim, inedit prin bogăția să arhitectonică bine conservată, cu case de piatră, elegante medrese, impunătoare moschei și biserici ortodoxe, care denotă diversitatea culturală și toleranță religioasă. Cină și cazare hotel Mesopotamia Garden 4* sau similar Mardin.

Ziua 2 | MARDIN

Mic dejun. Dimineață vom explora pitorescul oraș Mardin și vom începe cu „Perla Mardinului”, Mănăstirea Ortodoxă Siriană Deyr’ul Zaferan (al cărui nume vine de la culoarea zidurilor galbene că sopranul), una dintre cele mai vechi din lume, precum și fostul sediu al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Siriene. Această mănăstire a fost construită pe locul unui templu vechi de peste 4000 de ani. Veți observa casele din calcar galben. Casele din piatră de calcar sunt răcoroase în timpul verii și calde în timpul iernii. Soarele Mesopotamiei reflectat în calcarul galben oferă o priveliște fantastică. Acesta este motivul pentru care se numește ”orașul Soarelui”. Cină și cazare hotel Mesopotamia Garden 4* sau similar Mardin.

Ziua 3 | MARDIN - GÖBEKLİ TEPE – SANLIURFA

Mic dejun. Continuăm itinerarul către Göbekli Țepe, cea mai veche structura religioasă realizată vreodată de om, care a revoluționat statutul Neoliticului Eurasiatic. Se presupune că pilonii templului indică locul unde dansatorii antici evoluau în cadrul ritualurilor legate de puterea spirituală a morții ancestrale. Desenul, care se află în prim-plan pe piloni, reprezintă conform unor teorii ale arheologilor, o mâna cu trei degete, îndreptată în jos. Traseul continuă spre Urfa, actualul oraș Sanlıurfa sau străvechiul Ur, un oraș bine conservat, cu clădiri tradiționale și un amalgam de culori care încânta vizitatorul. Cină și cazare hotel Ăla Han 4* sau similar Sanliurfa.

Ziua 4 | SANLIURFA – ADIYAMAN

Mic dejun. Prima parte a zilei este dedicată vizitării vechiului oraș Urfa, care datează aproximativ din sec. al XII-lea i.Hr., fondarea orașului actual fiind atribuită lui Seleucus I Nicador, un general al lui Alexandru cel Mare, care după moartea acestuia a fondat imperiul Seleucid. Anticul Ur, considerat Orașul Profeților, locul de naștere al lui Avraam, părintele iudaismului, este astăzi un oraș cu o puternică tradiție islamică prezentă la tot pasul. Veți remarca două coloane de piatră situate în vârful citadelei, cunoscute sub denumirea de “Tronul lui Nimrod”, deoarece, conform tradiției musulmane, palatul regelui Nimrod, fondatorul biblic al Babilonului, se află în interiorul citadelei. Vom vizită Hazreti Ibrahim, Peștera lui Avraam - Dogum Magarasi, Golibasi, un complex turistic cu grădini frumoase și bazine ale „crapilor sfinți” din curtea moscheii Halil’ul Rahman și ne vom plimbă pe străzile vechiului oraș și prin bazar. Vom traversa Eufratul și vom trece prin Birecik, vechea Apamaea, punct important de pornire al incursiunilor romane către Est, astăzi fiind unul dintre cele două locuri din lume unde își face cuib ibisul pleșuv, specie protejată deoarece e pe cale de dispariție (aprox. 30 de exemplare în lume). Cină și cazare hotel White Star Hotel 4* sau similar Adiyaman.

Ziua 5 | ADIYAMAN – Muntele Nemrut - GAZIANTEP

Mic dejun. Vom urca cu mini-busuri pe muntele Nemrut, unul dintre cele mai putin cunoscute și totodată unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Turcia, cel mai înalt munte din nordul Mesopotamiei, situat la o altitudine de 2.134 m. Numele Nemrut provine din străvechiul Nimrod și semnifică puterea primară, capabilă să realizeze muncile cele mai dificile și căreia nu i se putea opune nimeni și nimic. Vom vizita giganticele statui ale zeilor și zeițelor romano-persane și Tumulusul funerar al regelui Antioch, o lucrare învăluită în mister, deoarece nimeni nu a reușit să răspundă până astăzi cum a putut regele Antioh din Commagene, să construiască acest monumental mormânt pentru propria glorie și onoare în încercarea sa de a se „zeifica”. Vom coborî apoi Muntele Nemrut și ne vom opri la Podul Roman Cendre, construit peste unul dintre cei mai mari afluenți ai Eufratului, cunoscut cândva ca răul Nymphaium și apoi la Tumulusul Karakus, înconjurat de stâlpi sculptati cu motive animaliere, despre care se spune că a fost locul de îngropare al femeilor commagene de spiță regală. Plecare spre Gaziantep, unul dintre cele mai vechi orașe de origine hitită din estul Anatoliei, celebru pentru baclavaua cu fistic produsă aici. După sosirea la Gaziantep vom vizită impresionantul Muzeul de Arheologie, care păstrează superbe panouri de mozaic recuperate din anticul oraș Zeugmă, ultima fortăreața romană de la frontiera de est a Imperiului Roman. Muzeul expune reliefuri hitite și mozaicuri păstrate impecabil, dintre care se remarcă “Țigăncușă din Zeugmă”, mozaic din sec. al ÎI-lea, în care se presupune că este întruchipat Alexandru Macedon. Cina și cazare hotel The Green Park 4* sau simila Gaziantep.

Ziua 6 | GAZIANTEP - ANTAKYA

Mic dejun. Gaziantep, oraș vechi dominat de Kale, citadela construită de romani și refăcută de turcii selgiucizi în sec. al XIII-lea este unul dintre cele câteva orașe din Orientul Mijlociu, care pretind a fi cele mai vechi orașe locuite, cu continuitate din lume. Ziua debutează cu explorarea orașului de unde provine celebra “Baklava”. Vom avea timp să explorăm bazarele cu produse de pielărie, cupru și baclava. Drumul nostru continuă apoi spre Orientul Mijlociu, spre Antakya sau biblică Antiohia, una dintre capitalele creștine ale lumii supranumită „Orașul de aur”, „Perla Orientului”, „Antiohia cea frumoasă”, „Voluptoasă Antiohie”, „Antiohia plăcerilor” sau „Senzuală Antiohie”, pe care toți împărații Romei care au vizitat-o au copleșit-o cu daruri. În anul 42 d.Hr., ucenicii lui Hristos care se numeau nazarineni sau galileeni, au luat aici numele de creștini pentru prima oară și de atunci, Antiohia a fost considerată leagănul creștinității. Tot aici au predicat sfinții Barnaba, Pavel și Petru. Cină și cazare Grand Boğaziçi 4* sau similar Antakya.

Ziua 7 | ANTAKYA - ADANA

Mic dejun. Dimineață vom vizita Muzeul de Arheologie Hatay, care cuprinde în colecția sa mozaicuri romane (muzeul este în curs de relocare, astfel încât o parte din exponate sunt deja mutate), urmând să vizităm în continuare biserica-peșteră (exterior) în care a trăit Sf. Petru între anii 47 – 54 d.Hr., Sen Piyer Kilisesi, considerată a fi cea mai veche biserica din lume. Mai departe vom merge în Samandag, vechiul port al Antiohiei. Ziua continuă cu deplasarea spre Adana, trecând pe lângă Iskenderun, oraș cu iz levantin, construit în semn de triumf de către Alexandru cel Mare după înfrângerea împăratului persan Darius în anul 333 i.Hr. Sosire la Adana, al patrulea oraș că mărime al Turciei, locul de naștere al faimosului kebab picant, oraș în care vom vedea Nouă Moschee Merkez Camii, o superbă construcție uriașă cu șase minarete, a cărei marmură albă se reflectă în răul Seyhan și care este precedată că mărime doar de Moscheea Sulimaniye din Istanbul. Cină și cazare hotel Anemon 4* sau similar Adana.

Ziua 8 | ADANA – TARSUS - CAPPADOCIA

Mic dejun. Astăzi ne vom deplasa spre Tarsus, oraș care datează aprox. din anul 3.000 i.Hr. și care, conform legendei, a fost descoperit de Set, fiul lui Adam. Aici este locul de naștere a evreului Saul, care, trăind o revelație pe drumul către Damasc, a devenit Sf. Pavel. Totodată, conform spuselor lui Plutarh, în Tarsus, Cleopatra l-a întâlnit și l-a sedus pe Marc Antoniu. Ziua continuă cu deplasarea spre Cappadocia a cărei capitală este Kayseri, unul dintre cele mai vechi orașe din Anatolia, capitală provinciei greco-romane din anul 380 i.Hr., devenită Cezaree a Cappadociei, după ce Împăratul roman Tiberiu a cucerit-o. Cină și cazare la Hotel Altinoz 4* sau similar Nevsehir.

Ziua 9 | CAPPADOCIA

Am lăsat pentru ultima zi în Cappadocia poate cea mai frumoasă experiență pe care o puteți avea și dimineață devreme (dacă vremea o va permite), opțional, va invităm la zborul cu balonul cu aer cald o ora deasupra Cappadociei. După zbor, retur la hotel pentru micul dejun.

Mic dejun. Suntem în spectaculosul peisaj cappadocian distins prin hornurile feerice, orașele subterane în expansiune și  bisericile săpate în tuf vulcanic, dar și al formelor bizare pe care natură le-a croit în roca de-a lungul vremii. Datorită locației izolate, Cappadocia a fost vreme îndelungată loc de refugiu pentru creștinii persecutați de legiunile române, iar între secolele X și XV a devenit loc de pustnicie pentru mulți monahi. Așa au luat naștere cele peste 3.000 de biserici săpate în spectaculoasele formățiuni rezultate că urmare a unor erupții vulcanice. Peisajul selenar a fost ales inclusiv că loc de filmare pentru unele secvențe din “Războiul stelelor”. Într-un peisaj impresionant, în întregime sculptat de eroziune, vizităm Valea Goreme. Peisajul încărcat de istorie, bisericile cioplite în piatră și formele de relief neobișnuite rezultate în urmă erodării, se combină pentru a produce un peisaj atât natural cât și cultural, cu un aspect neobișnuit. Principalele caracteristici ale acestui peisaj sunt coloanele, pilonii, turnurile și obeliscurile, care ajung până la înălțimea de 40 de metri. Vârful Akdag, rămășița principala a eroziunilor, măsoară 1325 de metri înălțime și reprezintă caracteristică dominantă a văii. Vizităm Uchisar și apoi Ortahisar situat la poalele zidurilor contorsionate din tuf vulcanic, în care au fost săpate nenumărate locuințe. După-amiază veți putea fotografia incredibilele peisaje de la  Zelve – fost oraș săpat în stâncă și  Pasabag sau Valea Călugărilor - o serie de stânci modelate de vânt sub forma unor hornuri înalte de 10-15 metri. Terminăm vizita cu Avanos, un sat situat pe răul Kizilirmak, faimos pentru ceramică și covoarele tradiționale. Ne întoarcem la hotel. Cină și cazare la Altinoz Hotel 4* sau similar Nevsehir.

Ziua 10 | CAPPADOCIA – NEVSEHIR - BUCUREȘTI

Mic dejun. Dimineață vom vizită orașul subteran Kaymaklı, cel mai mare din Cappadocia, oraș săpat în stâncă, ce se întinde pe 8 nivele dintre care doar 4 sunt accesibile și deschise publicului și care comunică într-un mod complicat, special conceput pentru a deruta posibilii adversari. Zona a fost locul de refugiu al primilor creștini, iar mai târziu, loc de refugiu din calea invaziilor arabe. Transfer la aeroportul din Nevsehir pentru zborul spre Istanbul cu TK2005 care decolează la ora 15:35. Aterizează la Istanbul la ora 17:00 și apoi zbor în conexiune la București cu zborul TK1045 cu decolare la ora 19:00. Aterizare la București la ora 20:20.

Tarife  calculate pentru un grup de 25 plătitori

  • 1.385 Euro adult loc în camera dublă
  • 1.285 Euro al treilea adult pat suplimentar în camera dublă
  • 1.185 Euro copil 02 – 10.99 ani în camera cu 2 adulți
  • 1.579 Euro adult loc în camera single    

Servicii incluse :

  • Zbor București => Mardin, via Istanbul, Compania Turkish Airlines
  • Zbor Nevsehir => București, visa Istanbul, Compania Turkish Airlines
  • Taxele de aeroport și combustibil (pot suferi modificări până la emiterea biletelor de avion)
  • 9 nopți cazare cu mic dejun hoteluri de 4* astfel:
  • 2 nopți la Mardin, Hotel Mesopotamia Garden 4* sau similar
  • 1 noapte la Sanliurfa, Hotel Ăla Han 4* sau similar
  • 1 noapte la Adiyaman, Hotel White Star 4* sau similar
  • 1 noapte la Gaziantep, Hotel The Green Park 4* sau similar
  • 1 noapte la Antakya, Hotel Grand Boğaziçi 4* sau similar
  • 1 noapte la Adana, Hotel Seyhan 4* sau similar
  • 2 nopți la Nevsehir - Cappadocia, Altinoz Hotel 4* sau similar
  • Demipensiune (9 mic dejun și 9 cine)
  • Tururile și excursiile menționate în program
  • Biletele de intrare la monumentele și obiectivele turistice din program (pot suferi modificări; în cazul în care autoritățile decid creșterea tarifelor pentru 2023 se va percepe diferența de tarif)
  • Ghid local pe toată perioada circuitului
  • Transferuri cu autocarul aeroport – hotel – aeroport
  • Transport cu autocar local conform itinerariului
  • Însoțitor român de grup din partea agenției   

Servicii neincluse:

  • Asigurare storno și medicală (se emite în aceeași zi cu contractul)
  • Biletele de intrare la obiective (altele decât cele menționate că fiind incluse în program)
  • Bacsisurile recomandate pentru ghizi și șoferi : 50 USD (este o practică uzuală în Turcia - se achită la față locului)

Document de călătorie circuit:

  • Pașaport electronic, simplu sau temporar valabil cel puțin 150 de zile de la data terminării călătoriei.

Transferuri GRATUITE la aeroportul Otopeni din următoarele orașe:

  • Constanța, Medgidia, Cernavodă, Fetești, Slobozia
  • Iași, Târgu Frumos, Român, Bacău, Onești, Adjud, Focșani, Buzău, Urziceni
  • Brașov, Predeal, Sinaia, Câmpina, Ploiești
  • Sibiu, Rm. Vâlcea, Pitești