Maroc este o țară plină de culoare, motiv pentru care reușește să atragă o mulțime de turiști dornici să trăiască o aventură din toate punctele de vedere. Deșerturile aride, străzile în formă de labirint și bazarurile colorate sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să îți planifici o vacanță în această țară.

 

Maroc

Maroc, oficial Regatul Maroc, este o țară situată în partea de nord-vest a Africii de Nord, la sud de Spania și la sud-est de Portugalia.

Munții Atlas, cu creste înzăpezite chiar și în cele mai călduroase luni ale anului; Deșertul marocan, foarte puțin populat si parcă nesfârșit in dimensiuni și plajele fermecătoare, fie ele sălbatice sau turistice, sunt doar câteva dintre frumusețile Marocului.

Casablanca, celebru și datorită filmului cu același nume, este cel mai mare oraș din Maroc. Printre locurile ce nu trebuie ratate se află Moscheea Hassan II, una dintre cele mai impunătoare clădiri religioase din lume, a doua ca mărime după cea de la Mecca, Arabia Saudită și cartierul vechi al orașului, unde te poți plimba pe străzile în formă de labirint și poți descoperi câte puțin din viața cotidiană a localnicilor.

Rabat este capitala Marocului și totodată unul dintre cele patru orașe imperiale ale țării, alături de Marrakech, Fes și Meknes. Aici vei găsi Turnul Hassan, a cărui construcție a început secolul al XII-lea și nu a fost terminată niciodată. Din 2012, ruinele acestui turn au devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO și astăzi te poți plimba în jurul sitului admirând frumusețea construcției.

Marrakech, supranumit și Orașul Roșu datorită clădirilor realizate din lut arămiu, vechi încă de pe vremea almohazilor, se bucură de statutul de capitală turistică a țării. Palatul Bahia, considerat drept una dintre cele mai frumoase și mai bine conservate clădiri din Marrakech, Piața Jemaa el-Fna, simbolul cultural al orașului, unde se desfașoară o mulțime de activități comerciale si de divertisment și Grădina Majorelle, un mic paradis verde și liniștit în care te poți plimba admirând frumusețile locului, sunt doar câteva dintre locurile pe care nu ai voie să le ratezi când te afli in Marrakech.

Fez, considerat capitala spirituală și totodată cel mai autentic oraș al Marocului, este cea mai veche așezare urbană a țării. O plimbare prin centrul vechi al orașului este suficientă pentru a înțelege mai multe dintre tradițiile și obiceiurile locale.

Descoperă destinația ta de vacanță
Maroc este o țară situată în nord-vestul Africii de Nord, la sud de Spania și sud-est de Portugalia, având ca vecini pe Algeria la est și un teritoriu intens disputat al Saharei de Vest, în principal sub administrație marocană, în partea de sud. Este singura țară africană cu ieșire de coastă la Oceanul Atlantic și la Marea Mediterană.

Suprafața Marocului însumează aproximativ 446.550 km², de aproape două ori mai mare decât cea a României, aici neincluzând Sahara Occidentală care are o suprafață de 266.000 km².

Populația se ridică la aproximativ 37 milioane de locuitori, fiind a patra țară ca număr de locuitori din Africa de Nord, după Egipt, Algeria și Sudan. Cel mai mare oraș din Maroc este Casablanca cu o populație de peste 3 milioane de locuitori, urmat de Rabat cu aproape 2 milioane și Fes cu aproximativ 1 milion de locuitori.

Limba oficială în Maroc este araba, care este de două feluri, arabă standard și arabă marocană, aceasta din urmă cunoscută ca și 'Darija', fiind vorbită de majoritatea populației. Potrivit unui studiu din 2012 al Guvernului Spaniol, aproximativ 98% din locuitori vorbesc araba marocană, 63% vorbesc franceza, 14% engleza și 10% spaniola. Spaniola este vorbită în special în partea de nord a Marocului, lânga regiunile Tetouan și Tangier.

Maroc este o monarhie constituțională de jure cu un parlament ales. Regele Marocului deține vaste puteri executive, și poate dizolva inclusiv parlamentul când dorește. Puterea executivă este exercitată de către guvern și de rege, de asemenea. Puterea legislativă este învestită atât guvernului cât și celor două Camere ale Parlamentului, Adunarea Reprezentanților și Adunarea Consilierilor. Regele de asemenea poate emite decrete numite dahir, care au puterea unei legi.

Principala religie în Maroc este islamul, fiind și religie de stat, deși libertatea credinței religioase nu este întotdeauna garantată. Oficial, 99% din populație este musulmană, studiile arătând că între 80-95% din aceștia sunt oarecum religioși. A doua cea mai mare religie a țării este creștinismul, dar mare parte a creștinilor din Maroc sunt străini. Doar o mică parte din evrei au rămas in țară, mulți dintre ei mutându-se in Israel. Există și o mică comunitate a adepților religiei bahaiste, o religie relativ nouă, inițial adoptată în secolul al XIX-lea în Iran și în anumite părți din Orientul Mijlociu.
Cel mai ușor mod de a ajunge din România în Maroc este, bineînțeles, cu avionul. Din păcate, nu există zboruri directe, dar există o mulțime de variante cu escală.

Cel mai popular aeroport din Maroc este aeroportul Casablanca Mohammed V care este și baza operațională pentru compania aeriană națională Royal Air Maroc. Pe locurile următoare se află aeroporturile Marrakesh Menara și Agadir Al Massira.

Se poate ajunge în Maroc și cu feribotul din Spania, Franța sau Gibraltar.

Cel mai uzual mod de a vizita Marocul din România este în cadrul unui circuit care include de obicei cele mai interesante atracții turistice ale acestei încântătoare țări.
Maroc este o țară cunoscută pentru diversitatea sa geografică și nu numai. De la deșerturile sale aride unde îți poți planifica o plimbare memorabilă cu cămilele, până la coasta sa nisipoasă care se întinde pe aproximativ 2.500 km de-a lungul Mării Mediterane și a Ocenului Atlantic, plină de plaje relaxante, Marocul este un loc unde nu te poți plictisi.

Muntii Atlas reprezintă cel mai mare lanț muntos al țării, cu cel mai înalt vârf din Africa de Nord, vârful Toubkal, care ajunge la o altitudine de 4165 metri. Acest loc este un paradis pentru cei care vor să se încumete la niște drumeții presărate cu priveliști de vis.

Deșertul Merzouga trebuie să se afle pe lista ta de văzut în Maroc. Fie că vorbim de superbele apusuri de dincolo de dune, privitul la cerul înstelat sau o plimbare cu cămilele, fiecare experiență în enormul deșert marocan va fi una pe care nu o vei uita prea curând.

Dacă vrei să faci niște poze excelente pentru Instagram și nu numai, îți recomandăm o excursie la Chefchaouen, cunoscut și ca 'orașul albastru' sau 'perla albastră a Marocului'. Orașul este celebru pentru clădirile sale pictate în albastru deschis, oferind o cromatică încântătoare locului și aducându-i faimă la nivel mondial.

Marrakech, de departe cea mai vizitată destinație din Maroc, atrage anual aproximativ 3 milioane de turiști. Aici poți vedea multe locuri interesante precum piața Jemaa el-Fna, Mormintele Saadiene, Moscheea Koutoubia și Palatul Bahia.
Bucătăria marocană este recunoscută în întreaga lume datorită combinației influențelor din trecutul îndepărtat si locația geografică a țării. Aici vei experimenta un mix al tradițiilor culinare arabe si berbere, cu puțină inspirație luată din sudul Europei.

Mâncarea marocană se concentrează în jurul specificului Berber, constând in miel, legume și produse lactate, împreuna cu un amestec parfumat de condimente. Printre cele mai uzuale condimente se regăsesc chimenul, turmericul, boia și piper cayenne, precum și ierburi aromate, coriandrul, menta și pătrunjelul fiind doar unele dintre ele.
Influențele provenite din sudul Europei se regăsesc în roșiile, măslinele si uleiul de măsline adăugat în felurile de mâncare.

Majoritatea meselor se învârt în jurul cărnii, excepție făcând porcul, din cauza restricțiilor musulmane. Dacă ești vegetarian, s-ar putea să ai anumite probleme în a găsi feluri de mâncare ce nu conțin carne, având șanse mari ca în multe restaurante să ți se recomande peștele daca menționezi acest lucru.

Prânzul este masa principală in Maroc, având de obicei o consistență mult mai mare față de micul dejun sau cina. Starterul este reprezentat de salată, urmat de tajine de vită acompaniat de un castron mare de cușcuș, acesta din urmă fiind o emblemă culinară a țării, împreună cu ceaiul de mentă, băutura preferată a marocanilor.
Marocul este o destinație de vis ce poate fi vizitată pe tot parcursul anului datorită zonelor variate ce contribuie la apariția unor climate diferite. Coasta marocană de nord și zonele centrale ale țării se bucură de o climă mediteraneana, cu veri foarte calde și uscate, și ierni blânde și umede. În alte zone ale Marocului temperaturile pot fi destul de neprietenoase, cu ierni foarte răcoroase și veri extrem de fierbinți. În general, soarele strălucește pe cer de la 13 ore în deșert până la 9-10 ore în Atlantic. Pe timpul iernii, acesta are o activitate de până la 6 ore în partea de nord a țării, crescând până la 8 ore ce te îndrepți spre sud. Ploaia își face apariția între lunile Aprilie și Mai, iar mai apoi între Octombrie și Noiembrie. Coasta Atlanticului, mai exact Casablanca, are parte de cea mai multă ploaie, o mare parte din ea fiind pe timpul iernii. În sud, climatul este mai mult uscat. Iernile în zona de coastă sunt mai mult blânde, în timp ce pe vârfurile munților Atlas se poate vedea zăpadă pe tot parcursul anului.
Dirhamul marocan (MAD) este moneda oficială a Marocului, emiterea și circulația acesteia fiind controlată de către Banca Al-Maghrib, banca centrală a țării.

Dirhamul este divizat în 100 centime(cenți), acestea din urma fiind folosite mai des în târguiala zilnică din piețele marocane decât dirhamul.

Bancnotele sunt împărțite în 10,20,50,100 și 200 de dirhami iar monedele în 10,20,50 centime, respectiv 1,5 și 10 dirhami. Un dirham marocan este echivalent cu aproximativ 0.50 LEI.
Alegerea unor suveniruri frumoase poate fi dificilă odată aflat în Maroc, așa că îți prezentăm câteva dintre acestea.

Uleiul de argan este poate cel mai căutat suvenir, Marocul fiind faimos pentru ai săi arbori de argan ce cresc în partea sud-vestică a țării. Semințele acestui arbore sunt folosite pentru a face uleiul de argan ce are atât beneficii cosmetice cât și culinare.

Obiectele din ceramică pictate manual cu siguranță îți vor atrage privirea în piețele marocane prin diversitatea culorilor si modelelor acestora, așa că nu ar fi o idee rea să aduci măcar unul acasă.

Un alt suvenir ce merită menționat este constituit de condimentele marocane, Ras-El-Hanout fiind un amestec de mirodenii utilizat în foarte multe din felurile de mâncare tradiționale ale Marocului.

De ce să vizitezi Marocul?

Marocul este o țară fermecătoare situată în nord-vestul Africii de Nord, la o aruncătură de băț de Europa, fiind una dintre cele mai populare destinații de călătorie de pe continentul african.

Datorită tradițiilor și culturii sale diverse și bogate, peisajelor de vis regăsite la tot pasul și ospitalității localnicilor, Maroc este din ce în ce mai căutată de cei ce vor să experimenteze o aventură de neuitat pe ale sale meleaguri.

Medina, un loc plin de istorie

Deși a suferit diverse modificări de-a lungul timpului, Marocul nu s-a abătut niciodata de la tradițiile sale bine-înrădăcinate. Medina (centrul vechi al unui oraș, specific țărilor din Africa de Nord) este un loc fermecător, de obicei împrejmuit de pereți înalți, cu străzi înguste și șerpuite, pline ochi cu diverse magazine și moschei, unde localnicii își trăiesc viața de zi cu zi și împărtășesc cunoștințele lor generațiilor următoare.

Medinele din Fez, Tetouan, Marrakech și Essaouira sunt considerate ca fiind cele mai bine păstrate centre istorice din Maroc, astfel ajungând în Patrimoniul Mondial UNESCO

Numeroase plaje relaxante

Cu Oceanul Atlantic la vest și Marea Mediterană la nord, Maroc nu duce lipsă de plaje gata de explorat. Acestea sunt foarte aglomerate pe toată perioada verii din pricina localnicilor ce își programează vacanța pe litoral și a marocanilor care trăiesc în străinătate ce se întorc în țară pentru puțină distracție la malul mării. Găsirea unui loc de cazare se poate transforma într-o misiune aproape imposibilă, nu mai vorbim de un loc pe plajă, așa că mulți turiști își planifică din timp sejurul pentru a nu avea probleme. Spre deosebire de aceste plaje turistice enervant de aglomerate, există și câteva plaje sălbatice, perfecte pentru explorat.

Orașul Asilah, aflat la aproximativ 70km de Strâmtoarea Gibraltar, reînvie în lunile de vară dat fiind faptul că marocanii se adună aici laolaltă cu spaniolii de dincolo de strâmtoarea mai sus menționată, pentru a se bucura de vibe-ul liniștitor al plajei și de briza răcoritoare.

La plaja in Maroc cu Travel Colors

Lângă granița cu Algeria din nordul țării se află Saidia, un oraș idilic pe coastă, cu una dintre cele mai frumoase plaje Mediteraneene din Maroc. Mulți marocani preferă această plajă pentru vacanța de vară pentru că este cea mai lungă de pe coasta Mediteranei și una dintre cele mai curate din țară. Aceasta mai este cunoscută și ca 'Perla Albastră', datorită apei sale foarte curate și a nisipului foarte fin.

La est de Tetouan se află plaja Martil, cu al său nisip alb, ape cristaline și peisaje montane luxuriante, ce fac din aceasta o destinație populară nu doar vara, ci pe tot parcursul anului deoarece locuitorii din orașele învecinate precum Tanger vin aici pentru a-și petrece weekendurile.

La doar 13 km sud de orașul Rabat, regăsim plaja Tamara, o plajă sălbatică la care este foarte ușor de ajuns din capitala Marocului. În apropiere se pot găsi cu ușurință multe locuri de cazare pentru cei se decid să stea în zonă, dar există si numeroase vile pe plajă puse la dispoziție de către localnicii care frecventează zona. Cei ce vin aici au o ocazie perfectă să exploreze si orașul Rabat, pe timpul verii existând autobuze care circulă frecvent între cele două zone.

Activități sportive

Scufundările se numără printre cele mai bune activități sportive de care te poți bucura în Maroc. Această țară este privilegiată, având doua coaste - cea a Atlanticului și cea Mediterană, acestea însumând aproximativ 4000 km. Pe țărmuri se regăsesc o multitudine de plaje, toate având un farmec aparte. Viața marină este destul de diversificată, existând o mulțime de mamifere marine pe care le poți întâlnii aici precum delfini, diferite specii de balene - orci și balene-pilot, dar și peste 240 de specii de pești.

Dacă ești un împătimit al surfului trebuie neapărat să vizitezi orașul Taghazout. Acest mic orășel este renumit ca fiind o destinație preferată de pasionați ai surfului. Plaja de aici este presărată cu un nisip foarte cald si fin, iar apa este de un albastru cristalin. Situat la 8 km nord de Agadir, o faimoasă stațiune marocană, Taghazout organizează anual un număr ridicat de competiții care atrag surferii din întreaga lume.

Pasionații de drumeții trebuie să își mute atenția către Munții Rif, Atlasul mare, Atlasul Mijlociul și Anti-Atlas. Munții Rif, localizați în partea de nord a Marocului, având altitudinea maximă de 2456m nu sunt atât de înalți precum Atlasul Mare, dar sunt plini de păduri și peșteri, numai bune de explorat. Atlasul Mijlociu și Anti-Atlasul oferă o experiență mult mai personală cu natura, fiind un loc mai liniștit unde te poți relaxa si bucura de peisajele încântătoare. Cel mai bun sezon pentru drumeții este între lunile Aprilie și Noiembrie.  Dacă ajungi înainte de luna Iulie, cel mai probabil vei avea toată zona doar pentru tine, gata de explorat.  În ceea ce privește drumețiile, Atlasul Mare poate concura cu ușurință cu Munții Alpi sau cu Pirineii. Dintre toate locurile de drumeții din Maroc, acesta este printre cele mai puțin explorate și de aceea este atât de frumos.
A vedea Marocul călare pe un cal este o experiență unică pe care cu siguranță o vei ține minte toată viața, așa că dacă vrei să explorezi diversele minunății ale Marocului exact ca și cowboyii din Vestul Sălbatic te poți orienta către serviciile de echitație, disponibile pe o perioadă de o zi sau chiar mai mult, ce îți vor oferii o călătorie de vis de-a lungul întregii țări.

Ambele coaste ale Marocului sunt bine-cunoscute ca destinații pentru pescuit, coasta Atlanticului fiind mai cautată din acest punct de vedere decât cea a Mediteranei. Cei ce vor să experimenteze un stil de pescuit mai aventuros trebuie să incerce să pescuiască în zona Saharei de Vest, iar pescarii ce preferă adâncimile mari își pot încerca norocul în orășelul Dakhla sau în Mohammedia, un alt orășel aflat în vecinătatea Casablancăi. Printre speciile de pești ce se pot prinde aici se numără dorada, bibanul, sardinele, peștele spadă sau tonul.

Piețe colorate și suveniruri unice

Piețele marocane, cunoscute și sub denumirea de 'souk', joacă un rol major în viața de zi cu zi a marocanilor, fiind o principală sursă de creștere a economiei locale și unele dintre cele mai mari atracții ale țării. Aceste piețe se regăsesc peste tot, fiecare oraș avănd o astfel de zonă, în orașele mari precum Fez sau Marrakechr regăsindu-se o multitudine de piețe, multe dintre ele aglomerându-se de la primele ore ale dimineții. Plimbându-te prin aceste piețe vei avea ocazia să înveti mai multe despre vânzătorii locali si ale lor produse tradiționale, mare parte dintre ele realizate manual și poți chiar cumpăra câteva ca și suvenir pentru cei dragi.

Unul dintre produsele pe care le poți găsi doar în piețele din Maroc este uleiul de argan, copacii de argan crescând în regiunea de sud a țării, astfel procurându-l de aici te poți asigura că este pe cât se poate de natural, făcut în stilul traditional Berber. Marocanii folosesc uleiul de argan pentru gătit și pentru cosmetice, fiind benefic pentru toate tipurile de păr dar și pentru piele.

Suveniruri din Maroc Travel Colors

Covoarele și mochetele sunt alt produs handmade specific Marocului ce oferă o minunată pată de culoare și se găsesc la tot pasul în aceste souks, existând multe magazine ce oferă o gamă variată de diverse modele si culori, la prețuri foarte mici, mai ales daca ai puțină experiență cu tocmeala. De îndată ce ai ajuns la un numitor comun cu vânzătorul în privința prețului, poți chiar asista la procesul de prelucrare a acestor covoare.

Felinarele constituie un alt suvenir ce merită achiziționat în Maroc deoarece te pot duce cu gândul înapoi la frumusețea țării nord-africane datorită micilor detalii ale acestora. Acestea se pot găsi în majoritatea piețelor și vin în forme, mărimi și materiale diferite, cele din aluminiu pot crea însă mici neplăceri la transport, îndoindu-se foarte ușor. Felinarele cu o greutate mai mare tind să fie mai scumpe însă merită fiecare bănuț, find un suvenir unic.

Pielea marocană este cunoscută pentru finețea sa și pentru cât este de luxoasă, în multe orașe din Maroc ca Fez, Marrakech și Taroudant existând multe tăbăcării ce pot fi vizitate pentru a vedea cum este tratată . Aceasta vine într-o multitudine de forme de la curele, genți și îmbrăcăminte până la fotolii și coperte de cărți, însă cel mai bine-cunoscut obiect marocan confecționat din piele îl reprezintă papucii, cunoscuți local ca și 'babouche'. Cei clasici au o deschizatură la călcâi și sunt foarte comfortabili, culoarea lor generală fiind galben, dar se pot găsi și pe alb și roșu.

Ceramica este cu adevărat una dintre comorile piețelor Marocului, având diverse culori tradiționale și moderne, alături de modele influențate de Berberi și de arta islamică. Obiectele de ceramică marocane includ vase, farfurii, oale, castroane și vasul tajine în formă de pâlnie folosit la prepararea tocănițelor. Ceramica folosită la gătit este diferită de cea pentru decorațiuni din pricina glazurii folosite în prelucrarea acestora.

O cultură gastronomică bogată

Bucătăria marocană este foarte variată, având diverse influențe dobândite pe parcursul secolelor, fiind în principal un mix între bucătăria Andaluziană, Mediterană și cea Berberă, cu mici influențe sub-Sahariene și europene (franceze și spaniole). Potrivit chefului marocan Hossin Houari, cele mai vechi urme ale bucătăriei marocane datează din secolul al 7-lea după Hristos, fiind una dintre cele mai vechi din lume. Bogata bucătărie marocană include o gamă largă de mâncăruri tradiționale precum popularul cușcuș si tajinele marocan, ușor asezonat cu diverse mirodenii.

Cușcușul face parte din familia pastelor făinoase, fiind obținut din grâu. Odată gătit, acesta arată ca mici bobițe de orez, fiind adesea servit alături de o tocană groasă si gătit la abur în timp ce mâncarea fierbe. 

Tajinele este o tocană facută din carne si legume, uneori și fructe, gătită într-un vas de lut numit de asemenea, tajine. Această tocană este de mai multe feluri, de miel cu prune uscate, de pește cu roșii și de pui cu masline si lămâi murate. Există și tajine doar cu legume și fasole, aceasta fiind foarte aproape de rețeta originală Berberă. Un fel de lipie, numită 'Khubz' este servită alături de mâncăruri. Bautura preferată a marocanilor este ceaiul de mentă, putând fi servit dimineață sau după-amiază, înainte sau după masă, alături de prăjiturele cu miere.

Marocul are o coastă Mediteraneană și una Atlantică, mult mai mare, cea din urmă având pește din abundență. Peștele este foarte plăcut de către marocani și există numeroase oportunități de a gusta mâncăruri din pește de-a lungul coastei marocane. Carnea de pui este cea mai populară carne mâncată în Maroc, urmată de cea de miel și oaie. Carnea de porc nu se mănâncă în Maroc din cauza faptului că majoritatea populației este musulmană.

Marocanii au de ales din o gamă variată când vine vorba de fructe și legume. O tavă cu fructe în Maroc poate conține portocale, grapefruit, lămâi, pepene, struguri, caise și prune. Cartofii, ceapa, zucchini, morcovii și dovlecii sunt cele mai comune legume din bucătăria marocană. Vânăta este printre legumele favorite și se regăsește în multe salate și mâncăruri, alături de măsline.

Mirodeniile locale - coriandru, pătrunjel și chimion sunt adesea amestecate cu cele introduse de arabi - șofran, scorțișoară, piper și ghimbir. Condimentele mediteraneene precum busuiocul și măghiranul sunt folosite în special în mâncăruri ce conțin măsline și lămâi murate.

Video Maroc

Fascinanta destinație de vacanță Maroc văzută de sus: