Peru este una dintre cele mai frumoase țări din America de Sud, o adevărată fantezie epică.
Imaginează-ți temple uitate de timp ascunse printre increngaturile pădurii, morminte imperiale învelite în pânze de păianjen și arse de soare, precum și comori antice de o valoare inestimabilă.

PERU - Descoperiți enigmele civilizației Inca

Ziua 1 | BUCUREȘTI – LIMA

Întâlnire cu reprezentantul agenției pe aeroportul Henri Coandă (Otopeni) la ora 03:30 pentru îmbarcare pe zborul Companiei KLM KL1372 cu destinația Amsterdam. Decolare la ora 06:00 și sosire în Amsterdam la 08:00. Decolare spre Lima la ora 12:35 cu zborul KL742. Sosire în Lima la ora 19:15.

După formalitățile vamale și recuperarea bagajelor, întâlnire cu ghidul local pentru transfer la hotel. Cazare hotel Dazzler Miraflores4* sau similar Lima.

Ziua 2 | LIMA

Mic dejun. Tur de oraș Lima – “Ciudad de los Reyes”, “Perla Pacificului”. Începem turul cu o vizită în centrul colonial, unde întâlnim Plaza de Armaș, apărută odată cu fondarea Limei în 1535. Punctul cel mai vechi al acesteia este fântână din bronz din centru, datând din 1650. În partea de nord-est a pieței, focul și dezastrele naturale au distrus Palacio de Gobierno de mai multe ori de când Pizarro a construit aici prima clădire guvernamentală în anii 1530, palatul actual fiind terminat în 1937. Schimbarea gărzii reprezintă o atracție în fiecare după-amiază. Catedrala domină partea de sud-est a pieței, fiind terminată în 1755 și înlocuind precedentă biserica distrusă la cutremurul din 1746. În capela din dreapta întrării întâlnim mormântul conquistadorului Francisco Pizzaro. Continuăm cu o vizită la mănăstirea San Francisco, una dintre cele mai vechi aflate încă în folosință, supraviețuind în stare relativ bună cutremurului din 1746. Ridicată la mijlocul secolului al-XVII-lea din materiale rezistente la cutremur și vopsită în galben-canar, este una dintre cele mai fotografiate biserici ale Limei. Punctele de atracție sunt catacombele cu oseminte și biblioteca cu cărți și hărți, unele datând din secolul al-XVI-lea. Servirea prânzului la un restaurant local. După-amiază vizităm Muzeul Larco, poate cel mai valoros muzeu din Lima prin colecția privată a lui Rafael Larco Herrera (1901-1966), tatăl unuia dintre cei mai importanți arheologi din Peru (conține mai mult de 45.000 de piese). Muzeul oferă o excelență imagine de ansamblu asupra culturilor pre-hispanice din Peru, deține o colecție de stofe și bijuterii de aur excepționale, iar principala să atracție este vastă colecție de ceramică. Întoarcere la hotel și timp liber la dispoziție în Miraflores. Cazare hotel Dazzler Miraflores 4* sau similar Lima.

Ziua 3 | LIMA – PARACAS – NAZCA

Mic dejun. Dimineață devreme plecare către Paracas - oraș-port de unde vom face o excursie cu vasul (dacă condițiile meteo permit) la Insulele Ballestas, numite și ”Galapagos în miniatură”. La începutul turului în Rezervația Națională Paracas, de pe mare, vom admira celebrul Candelabru sau Trident, geoglif ce se află în partea nord-vestică a golfului și a cărui realizare rămâne un mister până astăzi. Ne vom încânta cu peisajul insulelor populate de numeroase specii de păsări și de colonii de lei de mare care oferă un adevărat spectacol iubitorilor de natură. Continuăm drumul prin departamentul Ica spre celebrele Linii de la Nazca, anticele geoglife din las Pampas de Jumana și deșertul Nazca, între localitățile Nazca și Palpa, un mister lăsat în urmă de civilizația cu același nume (200 i.Hr. - 600 d.Hr.). Zbor panoramic deasupra liniilor de la Nazca pentru a descoperi cu proprii ochi: păianjenul, pasărea colibri, maimuță cu coadă în spirală, balenă, ”astronautul” și celelalte reprezentări animale și vegetale sau figuri și desene geometrice. Interpretările sunt diverse: cercetătoarea germană Maria Reiche, care a petrecut peste 40 de ani studiindu-le, a avansat ipoteza unui calendar astronomic, Erich von Daniken propune că ar fi un teren de aterizare pentru extratereștri, în timp ce studii recente vorbesc de conexiunea cu ritualurile pentru venerarea apei. După zbor nu va rămâne decât să va conturați propria teorie în atmosfera relaxantă a haciendei unde vom fi cazați. Cină și cazare hotel Majoro 4* sau similar Nazca.

Ziua 4 | NAZCA – Arequipa

Mic dejun. Frumusețea și diversitatea reliefului din Peru ni se va descoperi în călătoria de azi spre Arequipa. Peisajul este dominat de întinse spații deșertice întrerupte de oazele fertile ale râurilor, cum este Yauca și culturile ei de măslini. Servirea prânzului la un restaurant local. Continuăm pe șoseaua Panamericana Sur care ne oferă superbe imagini cu coasta sălbatică a Pacificului pe care o vom părăși la Camăna, locul unde spaniolii au fondat ”Villa Hermosa” în 1539, mutându-se în anul următor de aici la Arequipa spre care urcăm în partea finală a zilei. Pe seară putem spune: Bun venit în Arequipa! Cazare hotel QP Hotels Arequipa 4* sau similar.

Ziua 5 | AREQUIPA – CHIVAY

Mic dejun. Suntem în Arequipa, la 2350 m altitudine, în al doilea oraș din Peru, situat într-o vale fertilă  înconjurată de vulcanii Miști (5822m), Chachani (6057m) și Pichupichu (5664m). Acest încântător oraș colonial este numit „Ciudad Blanca”, fiind construit în silar, o roca vulcanică albă. Plecăm către Chivay, oraș considerat punctul de acces către Canionul Colca. Drumul ne poartă prin Rezervația Natură Pampa Canahua unde trăiesc diferite specii de camelide precum alpaca, lama dar și vicunia, una dintre cele mai rare rase de animale din lume, habitatul lor natural fiind Munții Anzi. Sosire la Chivay, un mic oraș situat la o altitudine de 3600m, cu o populație de aproximativ 5000 de locuitori, dispus în mod tradițional în jurul pieței centrale – Plaza de Armaș. Zona a fost locuită din cele mai vechi timpuri de către popoarele collawas, wari și tiahuanaco, întrând apoi sub stăpânirea imperiului Încă și după sub cea spaniolă, când sunt puse bazele orașului sub formă actuală. Datorită exploatării miniere de aur, argint și plumb orașul a jucat un rol important în timpul administrației spaniole. În anii recenți importantă orașului s-a stabilit că urmare a activității turistice, atrăgând anual sute de oameni ce doresc să exploreze peisajul natural andin. În ciuda evoluției politice și economice a orașului de-a lungul istoriei populația stabilită pe aceste meleaguri și-a păstrat tradițiile și credințele ancestrale, identitatea lor distinctă străbătând generațiile și făcându-se prezența în viață de zi cu zi a locuitorilor până în zilele noastre. În 2015 UNESCO a inclus dansul „wititi”- dans tradițional care marcheeaza uniunea dintre populația indigenă și imperiul Încă - în Patrimoniul Cultural al Umanității, recunoscând și încercând astfel să conserve elementele culturale distincte ale acestei comunități. Cină și cazare Pozo del Cielo 3* sau similar Chivay.  

Ziua 6 | CHIVAY – CANIONUL COLCA – Cruz del condor - PUNO

Mic dejun. Dimineață ne aventurăm în Canionul Colca, al doilea cel mai adânc canion din lume, către Crucea Condorilor – „Cruz de Condor”, un loc prielnic pentru a admira natură darza și fascinantă a acestui loc pierdut cumva în timp și desprins din altă lume, cu stânci aride ce se înalta către cer până la altitudini de aproape 4000m și abisul ce coboară până la 1000-2000m prin care răul Colca se șerpuiește pentru a oferi viață unei faune și flore la fel de aspre dar în același timp de o frumusețe rară. Dacă avem noroc vom vedea păsările care numesc platoul andin „acasă”, cele mai mari păsări zburătoare din lume – condorii andini - cum planează prin văzduh. Ziua continuă cu drumul către Puno - capitală folclorului peruan, oraș situat la 3800 m altitudine pe malurile lacului Titicaca. Cazare hotel Royal Inn Puno 4* sau similar Puno.

 Ziua 7 | PUNO PUNO – LACUL TITICACA – PUNO

Mic dejun. Transfer în port pentru a ne îmbarca într-o croazieră pe lacul Titicaca - cel mai înalt lac navigabil din lume, lacul legendar din care s-au născut Manco Capac și Mama Oclio, fondatorii Imperiului Încă. Vizităm insulele plutitoare unde trăiesc indienii Uros, al căror stil de viață, costume și tradiții sunt admirate  de mulți. Populația Uros a fugit de popoarele Colla și Încă și a folosit stuf de totora (foarte rezistent) pentru a-și construi propriile insule și locuințe. Astăzi, aceștia trăiesc pe mai multe insule plutitoare și sunt autarhici, au școli proprii și magazine, iar principalele lor surse de venit sunt pescuitul și turismul. În continuare vizităm Insula Taquile, situată la aproximativ 35 km de Puno și cu o populație de aproximativ 2.000 oameni. Este inclusă în Patrimoniul material UNESCO pentru artă să textilă, având multe rămășițe arheologice și o priveliște spectaculoasă a munților înzăpeziți – Cordillera Real din Bolivia. Nu există străzi sau autovehicule. De la debarcader urcăm spre restaurant unde vom servi un prânz tradițional și vom putea află mai multe despre tradițiile și obiceiurile localnicilor. Priveliștea oferită este impresionantă – Lacul Titicaca pare un ocean înconjurat de munți. Ne întoarcem în Puno unde seară putem să ne plimbam în centrul vechi. Cazare hotel Royalo Inn Puno 4* sau similar Puno.

Ziua 8 | PUNO – SILLUSTANI - PUCARA – RACCHI – ANDAHUAYLILLAS - CUSCO

Mic dejun. Pornim către Cusco, cel mai vechi oraș locuit permanent din America de Sud și care timp de secole a fost capitală spirituală și administrativă a celui mai mare imperiu de pe acest continent. Pe drum vom fi fascinați de frumusețea peisajelor minunate ale munților Anzi și ale Altiplano („câmpie înalta” în spaniolă) - platoul alpin înalt din Anzii Cordilieri, cel mai mare platou alpin de pe Terra după cel al Tibetului. Vom trece prin sate andine pitorești, cum ar fi: Arcos, San Pedro, Țintă și Sicuani. Oprire la Sillustani unde vom vizită faimoasele chullpas - turnuri funerare preinca, de 12 m înălțime, situate pe o peninsula din jurul lagunei Umayo. Prânz la un restaurant local. Excursia continuă cu vizită la Racchi, sit arheologic încăș ce păstrează numeroase construcții de chirpici și ruinele templului Wiracocha. De aici plecăm către Andahuaylillas unde vizităm biserica San Pedro Apostol supranumită „Capela Sixtină a Americii” datorită superbelor fresce ce decorează pereții. Sosire în Cusco – „buricul pământului” pentru Incasi. Cazare hotel Xima Cusco 4* sau similar Cusco.

Ziua 9 | CUSCO – PISAC – OLLANTAYTAMBO – VALEA SACRĂ

Mic dejun. Plecăm către Valea Sacră a Incasilor unde vom vizită: Sacsayhuaman – unul din cele mai surprinzătoare construcții datorită blocurilor de piatră folosite la ridicarea să și unde anual se organizează festivalul Inti Raymi, Qenco – unul din locurile sacre din zona, Pucapucara– „fortăreața roșie” structura militară defensivă, Tambomachay cu ruinele băilor Încă, piață locală din Pisac. Prânz la un restaurant local. Vizită la Ollantaytambo, unul dintre ultimele orașe construite de către incasi înainte de Conquista spaniolă, rămas neterminat, unde se poate distinge structura urbană încasa. Cazare hotel Augusto’s Urubamba 3* sau similar.

Ziua 10 | VALEA SACRĂ – MACHU PICCHIU – CUSCO

Mic dejun. Transfer la gara din Ollantaytambo pentru a lua trenul către Aguas Calientes traversând pitorească vale a răului Urubamba. Din Aguas Calientes urcăm cu microbuze turistice locale un drum cu multe serpentine până la 2.400 m altitudine unde vom descoperi „Orașul pierdut al Încă” - Machu Picchu, care este fără îndoială unul din cele mai importante monumente arhitectonice și arheologice din lume, rămas necunoscut până în 1911, când a fost descoperit de Hiram Bingham. Vom vizită cu ghid local principalele puncte de interes ale acestui sit arheologic – zona sacră - zona principala a cetății, cu Intihuatana, ceasul solar încăș, Templul Celor Trei Ferestre, Templul Soarelui dedicat zeului Inti - zeul Soare - și Templul Condorului, zona rezidențială s.a. După vizită ne vom întoarce la Aguas Calientes, timp liber pentru prânz (nu este inclus). Luăm apoi trenul pentru retur la Ollantaytambo, de unde revenim în Cusco. Cazare hotel Xima Cusco 4* sau similar Cusco.

Zilele 11-12 | CUSCO – LIMA - BUCUREȘTI

Mic dejun. Tur de oraș Cusco – fosta capitală a Imperiului Încăș. Orașul a devenit capitală imperiului Încă în secolul al XV-lea și a fost dezvoltat că un centru urban ce a îndeplinit funcții administrative și religioase complexe. O dată cu cucerirea spaniolă edificiile orașului au fost în mare parte păstrate astfel încât clădirile care înainte deserveau că temple și reședințe oficiale imperiale încășe au fost transformate în biserici, mănăstiri și clădiri guvernamentale spaniole. Acesta este cazul Bisericii Santo Domingo- care a înglobat templul încă dedicat Zeului Soare- cât și a Catedralei din Cusco – realizată pe locul fostului palat incaș al lui Wiracocha. Transfer la aeroport pentru îmbarcarea pe zborul companiei LATAM cu destinația Lima. Sosire pe aeroportul din Lima și îmbarcare în avion.

Îmbarcare pe zborul Companiei KLM KL744 cu destinația Amsterdam, decolare la 17:30 și călătorie pe timpul nopții. Sosire la Amsterdam la ora 12:50 (a două zi). Îmbarcare pe zborul KL1379 cu destinația București, decolare la ora 21:45 și aterizare în București, aeroportul Henri Coandă la ora 01:25 (a două zi).

Tarife calculate pentru un grup de 30 plătitori* ; pentru un număr mai mic de participanți, tarifele se recalculează

  • 2.999 Euro adult loc în camera dublă
  • 3.390 Euro adult loc în camera single                          

Notă: În cazul în care moneda europeană EUR suferă o depreciere majoră în raport cu USD (curs mai mic de      1 USD pentru 1 EUR), tarifele se vor recalcula la plata finală cu 21 de zile înainte de plecare!

Servicii incluse:

  • Zboruri Bucureșți => Lima => București, Compania KLM/Air France, via Amsterdam/Paris
  • Zbor direct Cusco => Lima, Compania Latam Airlines
  • Taxele de aeroport și combustibil zboruri intercontinentale și zbor intern (pot suferi modificări până la emiterea biletelor de avion cu 7-9 zile înainte de plecare, în funcție de evoluția prețului petrolului sau în urmă majorării de către autoritățile aeroportuare)
  • 10 nopți cazare cu mic dejun inclus hoteluri 3* și 4* astfel:
  • 2 nopți cazare Hotel Dazzler Miraflores 4* sau similar Lima
  • 1 noapte cazare Hotel Majoro 4* sau similar Nazca
  • 1 noapte cazare Hotel QP Hotels Arequipa 4* sau similar Arequipa
  • 1 noapte cazare Hotel Pozo del Cielo 3* sau similar Chivay
  • 2 nopți cazare Hotel Royal Inn Puno 4* sau similar Puno
  • 2 nopți cazare Hotel Xima Cusco 4* sau similar Cusco
  • 1 noapte cazare Hotel Augusto’s Urubamba 3* sau similar Urubamba

     BONUS !

  • 5 pranzuri la restaurante locale (zilele 2,4,7,8,9) + 2 cine (zilele 3,5) –fără băuturi
  • Zbor panoramic deasupra liniilor Nască (în valoare de 130 USD/persoană)
  • Bilet de tren Expedition operat de Peru Rail la Aguas Calientes (Machu Picchu)
  • Vizite la Qenco, Pucapucara, Tambomachay și Sacsayhuaman
  • Transport cu autocare locale conform programului
  • Transferuri aeroport - hotel – aeroport 
  • Ghizi locali la toate transferurile și excursiile din program
  • Tur de oraș cu ghid local în Lima
  • Tur de oraș cu ghid local în Cusco
  • Excursie în Insulele Ballestas
  • Excursie în Canionul Colca – Crucea Condorilor „Cruz de Condor”
  • Excursie în Valea Sacră a Incasilor
  • Excursie la Machu Picchu și Aguas Calientes
  • Excursie pe Lacul Titicaca
  • Vizită siturilor arheologice Sillustani și Racchi
  • Biletele de intrare la toate vizitele și excursiile din program
  • Însoțitor de grup

Servicii neincluse:

  • Intrările la obiectivele turistice (altele decât cele din program)
  • Excursiile opționale
  • Bacșișuri pentru ghizi locali și șoferi: aprox. 55 USD/persoană (se achita la față locului la începutul excursiei)
  • Asigurarea storno (se emite în aceeași zi cu contractul) și medicală cu protecție COVID (recomandare fermă)

Transferuri GRATUITE la aeroportul Otopeni din următoarele orașe:

  • Constanța, Medgidia, Cernavodă, Feteșți, Slobozia
  • Iași, Târgu Frumos, Român, Bacău, Oneșți, Adjud, Focșani, Buzău, Urziceni
  • Brașov, Predeal, Sinaia, Câmpina, Ploieșți
  • Piteșți

DOCUMENTE DE CĂLĂTORIE

PAȘAPORTUL SIMPLU SAU BIOMETRIC valabil minim 6 luni de la dată returului.

  • Va rugăm să va asigurați că documentele de călătorie, cartea de identitate sau pașaportul, nu prezintă urme de deterioare a elementelor de siguranță.
  • Cetățenii români pot călători în statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Schengen și Spațiului Economic European cu cartea de identitate sau pașaportul în curs de valabilitate. Pentru a verifică lista statelor care permit intrarea pe baza cărțîi de identitate, lista statelor membre U.E., Schengen și Spațiul Economic Eurpoean, va rugăm să consultați site-ul Poliției de Frontieră www.politiadefrontiera.ro sau al Ministerului de Externe www.mae.ro/travel-conditions.
  • Accesul cu cartea de identitate mai este permis în următoarele state: Macedonia (90 zile), Muntenegru(30 zile), Serbia (90zile), Norvegia (dacă cartea de identitate românească valabilă este emisă după anul 2009, în care este specificată cetățenia română. Cărțile de identitate româneșți emise înainte de anul 2009 nu sunt recunoscute că documente de călătorie în Norvegia)
  • Pentru toate celelalte state din afară Uniunii Europene și pentru acele state pentru care cetățenii români nu au nevoie de viza de intrare, accesul se face pe baza pașaportului valabil cel puțîn 6 luni de la dată terminării călătoriei. Pentru a consulta lista statelor pentru care nu este necesară viza de intrare accesați site-ul Poliției de Frontieră www.politiadefrontiera.ro sau al Ministerului de Externe www.mae.ro/travel-conditions.
  • Pentru țările în care cetățenii români au nevoie de viza de intrare, este necesar pașaportul valabil cel puțîn 6 luni de la dată terminării călătoriei. Anumite state nu permit accesul că pașaport temporar sau nu aplică vize pe pașaport temporare, de aceea va rugăm să consultați serviciul consular al țării în care intenționați să faceți deplasarea sau solicitați acest lucru agentului dvs. de turism.
  • În cazul persoanelor căsătorite recent, nu se acceptă Cartea de Identitate anulată (perforată) de autorități în vederea emiterii unei noi cărți de identitate.
  • Copiii care nu au carte de identitate, vor trebui înscriși pe pașaportul unuia dintre părinți. În acest caz, părințîi care au copiii trecuți în pașaportul lor, vor călători obligatoriu cu Pașaportul.
  • Agenția organizatoare (Tour Operatorul) nu are nici o răspundere în situația în care autoritățile de frontieră nu permit accesul turistului pe teritoriul statului respectiv. De asemenea, nu are nici o responsabilitate dacă turistului nu i se permite părăsirea teritoriului unei țări de către autoritățile de frontieră din statul respectiv. În aceste cazuri, turistului nu i se mai restituie contravalorea excursiei.

FOARTE IMPORTANT !!!!  DOCUMENTE NECESARE PENTRU MINORI

• Pentru minorii care călătoresc însoțiți de un singur părinte, este necesar acordul celuilalt părinte  exprimat printr-o declarație autentificată la notariat. Dacă celălalt părinte a decedat, este necesară o copie după actul de deces.

Pentru minorii care au un singur părinte declarat în certificatul de naștere, este necesară o copie a acestui certificat.

• Pentru minorii care călătoresc însoțiți de un singur părinte și acesta este divorțat, este necesară hotărârea judecătorească definitivă prin care i-a(u) fost încredințat(ți) minorul(îi) și copie după actul de divorț. Dacă hotărârea judecătorească nu este definitivă, este necesar acordul celuilalt părinte  exprimat printr-o declarație autentificată la notariat.

• Pentru minorii care călătoresc fără părinți și au fost încredințați unei terțe persoane, este necesar acordul ambilor părinți exprimat printr-o declarație autentificată la notariat precum și cazier juridic pentru persoană care îi însoțește.

ATENȚIE!

Dacă nu va încadrați în niciuna dintre prevederile de mai sus, va rugăm să consultați site-ul poliției de frontieră: www.politiadefrontiera.ro și să va asigurați că întruniți condițiile prevăzute de articolul 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 cu modificările ulterioare, apelând poliția de frontieră la nr. de telefon 021.9590.