O vacanță în Croația înseamnă locul în care muntele se revarsă în marea cristalină. Unde natura este protejată, unde viața rurală autentică poate fi explorată de oricine, unde bucătăria va satisface toate gusturile, unde aventura e la ea acasa, unde oricine poate fi, măcar pentru o zi Khaleesi sau John Snow, unde distracția e la ea acasă.

O vacanță în Croația îți aduce toate acestea și ceva în plus: o experiență de neuitat.


 

Croația

Croația este situată în partea de nord-vest a Peninsulei Balcanice. Este o țară mică, dar foarte diversă din punct de vedere geografic, în formă de semilună. Acesta oferă deopotrivă sanctuare în mijlocul pădurilor pentru reîncărcea bateriilor, expediții montane de excepție și kilometri de coastă cu o mare cristalină. 

Capitala sa este Zagreb și se află în nordul țării. 

Croația face legătura între lumea central europeană și cea mediteraneană, iar istoria sa a fost marcată de acest statut de regiune de graniță. 

Este parte a Uniunii Europene din anul 2013.

Descoperă destinația ta de vacanță
Aflată la granița dintre Europa Centrală și Europa de Sud-est, Croația are ca vecini Slovenia în partea de nord-vest, despărțite de Marea Adriatică, Ungaria la sud-est, Serbia la est, Bosnia și Herzigovina la sud-est și Italia la vest și sud-vest.

Capitala este Zagreb iar țara este împărțită în 20 de județe. Croația are o populație de aproape 3.9 milioane de locuitori și acoperă o suprafață de 56,594 kilometri pătrați.

Croația este clasificată de Banca Mondială ca o economie cu venituri mari și ocupă un loc înalt în Indicele Dezvoltării Umane. Serviciile, sectorul industrial și agricultura domină economia. 

Turismul în Croația este o sursă importantă de venituri, țara fiind clasată printre cele mai populare 20 de destinații turistice. 

Statul controlează o parte a economiei cu cheltuieli guvernamentale substanțiale. 

Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Croației. 
Din nefericire, din Romania, nu sunt atât de multe variante pentru a ajunge în Croația cu avionul. Ryanair oferă zboruri de la București către Zadar; în afară de asta, puteți opta pentru una dintre multele opțiuni care includ escale, sau un zbor charter oferit de numeroase agenții. Zborul nu durează mai mult de 1 oră și 45 de minute.

Desigur, mașina rămâne una dintre variantele preferate de români pentru o vacanță în Croația. Dacă alegeți această variantă, trebuie să știți că drumul va dura aproximativ 16 ore, cu pauze, până în Split pe varianta Arad. Ca și consum de combustibil acesta va fi undeva la 2 plinuri dus și două plinuri întors. Aici să nu uitați să adăugați taxele de drum - vinetă în Ungaria.

În Croația nu există vignetă, doar taxa de autostradă care costă în jur de 35 euro dus și tot atât întors. 

În general, drumul este plăcut, trebuie doar să țineți cont că în timpul verii se pot produce ambuteiaje în zonele turistice precum Split.
Croația este o țară care le oferă pe toate. Nu a ajuns destinația preferată a atâtor oameni fără niște motive întemeiate.

Fie că alegeți să călătoriți singuri, în grup sau cu copiii, plictiseala nu va fi o problemă.

Câteva locuri care nu pot fi ratate atunci când alegi o vacanță în Croația: 

-Rafting pe râul Cetina
- Muzeul Relațiilor Distruse din Zagreb
- Cules de trufe
- Vizitează Dubrovnik pentru experiența Game of Thrones
- Ascultă Orga Mării din Zadar
- Vizitează Palatul lui Dioclețian
Mâncarea tradițională croată variază foarte mult de la o regiune croată la alta. Și deși există câteva feluri de mâncare pe care le veți găsi în toată Croația (bună ziua, sarma!), multe preparate găsite într-o regiune croată s-ar putea să nu fie la fel de cunoscute în altă regiune.

Românii sunt în general foarte entuziasmați de mâncarea croată pentru că gusturile sunt extrem de asemănătoare (carnea de porc e la fel de iubită și aici).

Iată câteva mâncăruri care nu pot fi ratate cand petreci o vacanță în Croația:

- Strukli 
- Risotto negru 
- Pesticada cu gnocchi 
- Peka 
- Fuzi
Moneda folosită în Croația este Kuna croată. 

1 kuna croată este echivalentul a 0,65 RON.

Scurt Istoric

Bisericile orientale și vestice au concurat pentru influența în Croația și, ca frontieră a creștinătății, s-a confruntat cu limitele expansiunii musulmane în Europa. 

Ca parte a Iugoslaviei după ambele războaie mondiale, ea a luptat în cadrul statului dominat de sârbi din anii interbelici și a apărut ca o republică separată în Uniunea Comunistă de cel de-al Doilea Război Mondial, care a navigat între blocurile sovietice și cele occidentale. 

Toate aceste interese concurente au avut un impact asupra dezvoltării Croației.

Republica actuală este compusă din regiunile istoric croate Croația-Slavonia (situate în brațul superior al țării), Istria (centrată pe Peninsula Istria, pe coasta de nord a Adriaticii) și Dalmația (corespunzând fâșiei de coastă). 

Deși aceste regiuni au fost conduse timp de secole de diferite puteri străine, ele au rămas puternic orientate spre Occident în cultură, moștenind dreptul roman, alfabetul latin și tradițiile și instituțiile politice și economice din europa de vest. 

TravelColors Croatia Dubrovnik

O parte a Iugoslaviei pentru o mare parte a secolului al XX-lea, Croația a suferit foarte mult din cauza dizolvării acestei federații la începutul anilor 1990. Traiectoria europeană a Croației a fost realizată în sfârșit în 2013, când a aderat la Uniunea Europeană. 

Relief

Croația este alcătuită din trei mari regiuni geografice. La nord și nord-est, de-a lungul întregii lungimi a brațului superior al semilunii croate, se află câmpiile Panonice și Para-Pannonice. La nord de Zagreb, Dealurile Zagorje, fragmente din Alpii Iulieni acum acoperite cu viță de vie și livezi, despart văile râurilor Sava și Drava.

Relief Croatia Travel Colors

La vest și la sud de regiunea Panonică, care o leagă de coasta Adriaticii, se află centura muntoasă centrală, ea însăși parte a Alpilor Dinarici.

Cel mai înalt munte din Croația, Dinara 1.831 m, este situat în centura centrală a munților.

A treia regiune geografică, litoralul croat, este alcătuită din coasta dalmată care se extinde până la Peninsula Istria în nord și Golful Kotor în sud. Situat între Alpii Dinarici la est și Marea Adriatică la vest, coasta sa de 1.800 km este înconjurată de peste 1.100 de insule și insulițe.

Climă

Două zone climatice principale domină Croația. 

Câmpiile și regiunile muntoase panonice și parapanonice sunt caracterizate de un climat continental de veri calde și ierni reci. 

În câmpie, temperaturile medii sunt la 20 ° C în iunie și la 40° C în august, iar în timpul iernii la 0 ° C .

Regiunile muntoase dintre Laika și Krabava au veri ușor răcoroase și ierni reci, cu o climă blândă în văi. Intervalul mediu de temperatură este între aproximativ aproximativ 18 °C în iunie și aproximativ -2 °C în ianuarie. Precipitațiile substanțiale, care se transformă în zăpadă iarna, caracterizează regiunea.

Limbă

Croații vorbesc croată, o limbă slavă de sud a familiei indo-europene. Croata este similară cu sârba și bosniaca, dar evoluțiile politice de la căderea Iugoslaviei au încurajat cele trei grupuri etnice să sublinieze diferențele dintre limbile lor. Diferența evidentă dintre formele croată și sârbă a ceea ce se numea anterior sârbo-croată este scrierea, în care croată este scrisă în alfabet latin și sârba este scrisă în cel chirilic. 

De văzut și de făcut în Croația

În câteva cuvinte... de toate, pentru toți!

Pentru iubitorii de natură

Frumusețea naturală al Croației pare interminabilă. 

Croația este considerată una dintre tările din Europa care și-a conservat cel mai bine natura, iar 10% din țară este protejată. 

Puteți explora cele 8 parcuri naționale și 12 parcuri naturale, printre care se numără Lacurile Plitvice, singurul sit natural recunoscut de UNESCO. 

Potrivit Comisiei Europene, mările Croației sunt printre cele mai pure din Europa, iar unele dintre plajele sale sunt considerate cele mai frumoase locuri din lume.

Aici vă puteți bucura de o climă spendidă și o faună unică: vulturi grifon, cai sălbatici, urși bruni sau delfini. Flora cu peste 3000 de specii diferite în unele locuri din Munții Velebit și Insulele Kvarner. Cel mai bun loc pentru a te pierde, cel mai bun loc pentru a te regăsi!

TravelColors Croatia

Iată câteva locuri absolut senzaționale dacă ești în căutarea naturii în vacanța ta în Croația:

Parcul Național Brijuni: Brizuni, un grup de insule format din două insule mari și douăsprezece mai mici, sunt amplasate de-a lungul coastei de sud-vest a Istriei, nu departe de Pula. Suprafața lor este de doar 7 km, dar suprafața totală a parcului cu marea înconjurătoare este de 34 km. Brijuni este renumită pentru natura sa și vegetația mediteraneană nealterată, iar insulele au o moștenire culturală neprețuită datând din epoca romană și bizantină, care, împreună cu frumusețea naturală remarcabilă, le-a făcut o destinație populară de vacanță. 

Brijuni este locul primului teren de golf din Croația. În ciuda numeroșilor vizitatori, peisajul a fost bine conservat, fapt dovedit de numărul mare de păsări care iernează pe insule.

Parcul Național Kornati: Insulele Kornati sunt formate din 89 de insule nelocuite, insulițe și recife, cu o suprafață totală de 217 km.  Numărul de insule pare să fie și mai mare dacă e să ne luăm după o zicală veche care spune: „Numărul de zile dintr-un an, numărul insulelor Kornati”. Cea mai mare parte a parcului este de fapt insula principală, Kornet, iar întregul arhipelag a fost numit după ea. 

Parcul Național Paklenica: Cea mai mare bijuterie naturală a regiunii Zadar este Parcul Național Pakalnica, care acoperă cele mai atractive părți din sudul Velebitului, concentrat în doar 96 km2. Caracteristica sa cea mai frapantă sunt cele două văi interzise - Velika și Mala Paklenika. 

Parcul este bogat în forme deosebite și peșteri. În ciuda naturii sale sălbatice, Paklenica este ușor accesibilă datorită apropierii de autostradă. Priveliștea Velebit care se înalță deasupra stațiunii Starigrad-Paklenica, care este în același timp intimidantă și atrăgătoare și atrage amatorii de adrenalină. Deplasarea prin parc este ajutată de o serie de indicatoare în mai multe limbi străine. 

Lacurile Plitvice: Croația are 10 localități care fac parte din lista patrimoniului mondial UNESCO. Lacul Plitvice este cel mai faimos parc național din Croația și singura bijuterie naturală croată de pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Unice în lume, principalele atracții ale parcului sunt 16 mici lacuri legate prin izvoare create prin sedimentarea unui tip special de calcar, travertinul.

Croatia Lacul Plitvice

Acest parc național cuprinde izvorul râului Korana situat într-o zonă înconjurată de păduri groase de fag, deodar și molid. Parcul are, de asemenea, mai multe peșteri, precum și cascade și câmpuri de flori. Popularitatea parcului este dată și de modurile speciale de transport care sunt folosite pentru transportul vizitatorilor: trenuri electrice pitorești și bărci electrice silențioase.

La Plajă în Croația

Croația are plaje grozave și asta nu o spunem doar noi, ci toată lumea. Dubrovnik are plaje în oraș, dacă sunteți în căutarea unui loc retras  și ascuns Insula Korcula e un loc ideal, plajele cu pietriș precum Lastovo sau Brella oferă priveliști de vis, plaje unde distracția e la ea acasă precum Insula Pag sau plaje pentru surf precum Brak.

 Unele plaje din Croația sunt considerate printre cele mai frumoase locuri din lume.

Câteva exemple ar fi: Insula Bra din pietricele albe fine, plaja cu nisip Sakarun de pe Insula Dugi Otok, sau Plaja Paradisului din Golful Lopar de pe Insula Rab.

 Majoritatea plajelor din Croația au statutul de plaje cu steag albastru, care garantează calitatea apei, siguranță și servicii. 

Iată câteva recomandări de plaje în Croația:

Zlatny Rat: este cea mai faimoasă și, spun unii cea mai frumoasă plajă din Croația. Este mărginită de pietricele strălucitoare - adesea numită pelerină de aur sau corn de aur. Aici veți găsi nenumărate restaurante și baruri - de aici puteți închiria umbrele și șezlonguri.

Destul de mare pentru familii și suficient de romantică pentru cupluri, această plajă oferă tot ce cauți într-o zi de plajă în Brac. 

Banje Beach, Dubrovnik: Una dintre cele mai populare plaje din Croația, probabil datorită locației sale în Dubrovnik - sau cum ar spune fanii Game of Thrones - Kings Landing. Dubrovnik este, însă mai mult decât atât. Centrul vechi este o adevărată capodoperă arhitecturală și culturală și merită cu siguranță văzut.

Punta Rata: Este o plajă cunoscută pentru nisipul moale și apele limpezi. Vă puteți aștepta la mulți turiști, localnici și familii. Datorită locației, veți avea vedere la lanțul muntos Biocovo din Punta Rata. Punta rata se află la doar o oră cu mașina de Split.

La plaja in Croatia

Betina Crave, Dubrovnik: pentru a ajunge aici veți avea nevoie de un caiac sau puteți chema un taxi pe apă care să vă ducă la această plajă cu acces doar din apă.Plaja este amplasată sub o cavernă naturală și este ideală pentru o lună de miere romantică.

Atenție! În acest loc nu veți găsi nimic în afară de nisip! Trebuie să duceți cu voi prosoape, gustări și băuturi.

Pentru iubitorii de aventură

Indiferent dacă preferați vederea de deasupra norilor, să vă scufundați în adâncime sau să practicați orice activitate pe care ți-o poți imagina - fie ea pe apă sau uscat, Croația este un adevărat paradis pentru iubitorii de turism activ, natură și adrenalină.

Explorează fiecare colț al naturii sălbatice cu bicicleta sau călare. În Croația vei găsi o mulțime de trasee pentru bicilete, iar închirierea acestora este simplă și le vei găsi la tot pasul. 

Vrei să simți adrenalina la maxim? Încearcă parașutismul sau parapanta aeriană în munții Biokovo sau Vidova Gora. Adrenalină și o frumusețe a naturii greu de expus în cuvinte. 

Parcuri Acvatice în Croația

Călătoriți în Croația cu copiii? O zi într-un parc acvatic este planul perfect pentru a vă recori și distra la maxim alături de întreaga familie. 

Distrați-vă la Solaris Aquapark de lângă Sibenik, sau în Aquacolors Porec, cel mai mare parc acvatic din țară - locul unde o zi pur și simplu nu e de ajuns.  

Alte parcuri acvatice pe care le puteți explora sunt: 


Gastronomie croată

Mâncarea tradițională croată variază foarte mult de la o regiune la alta. Și deși există câteva feluri de mâncare pe care le veți găsi în toată Croația (binecunoscutele sarma- adică sarmalele), multe preparate găsite într-o regiune croată s-ar putea să nu fie la fel de cunoscute în altă regiune.

Bucătăria dalmată, întâlnită pe coasta și insulele dalmate, se bazează pe pește, legume, ulei de măsline și condimente precum usturoiul, rozmarinul, sau pătrunjelul. Bucătăria dalmată este bucătăria tipic mediteraneană.

Pe de altă parte, bucătăria din capitala Zagreb are multe asemănări cu țările din europa centrală. Acesta include mâncăruri din carne, iar garniturile includ de obicei cartofi, alte legume rădăcinoase și varză.

Bucatarie Croata

Bucătăria istriană amintește în multe privințe de bucătăria dalmată, în special de-a lungul coastei. Cu toate acestea, Istria are câteva feluri de mâncare distinctive și tehnici de gătit proprii. Printre acestea se numără menstra, o supă de fasole preparată doar în Istria, sau fuzi, o pastă rulată manual.

Croații consideră prânzul ca fiind principala masă din zi. În situatia actuală, majoritatea oamenilor sunt la muncă în timpul pranzului. De aceea, în weekenduri oamenii iau pranzurile în familie. 

Iată câteva mâncăruri care nu pot fi ratate cand petreci o vacanță în Croația:

Strukli: Acest produs de patiserie delicios umplut cu brânză și smântână este originar din Slovenia. Cu toate acestea, astăzi este o mâncare populară în Zagreb, precum și în regiunea Hrvatsko Zagorje.

Risotto negru: Fiecare restaurant cu fructe de mare din Croația are în meniu un risotto crni (risotto negru). Cranny risotto este practic un risotto dfăcut cu cerneală de calmar care vopsește risottoul în negru. Pe lângă calmar, acest risotto include adesea și alte fructe de mare, în special scoici și alte crustacee.

Pesticada cu gnocchi: Numită „Regina Bucătăriei Dalmate”, acesta este poate cea mai populară mâncare dalmată. Fiecare gospodărie, fiecare familie are propria ei rețetă de pestida.  Ca regulă generală: fileurile de imitație de baby beef sunt marinate zile întregi în oțet de vin și apoi fierte ore în șir, mai întâi în sucuri proprii, iar mai târziu cu vin roșu, și servite cu gnocchi de casă.

Fuzi: Fuzi este o pastă de casă în formă de pană, tipică Istriei. Aluatul de paste este tăiat în formă de romb, apoi rulat în jurul unui betisoare (adesea un creion) pentru a forma un tub gol în formă de pană. Fuzi este de obicei servit cu diferite tocanite: ciuperci, trufe, pui sau tocanita de vita.

Brudate: Un alt preparat clasic specific Croației de coastă, brudate (brujet, brodeto) este o tocană de pește. Similar cu pasticada, brudette este una dintre cele mai populare feluri de mâncare pe care le puteți găsi în coasta Croației.  Diverse tipuri de pește și crustacee sunt gătite cu ceapă, sos de roșii, un strop de oțet și condimente. Se acoperă cu apă și se gătește la foc mic până când peștele este fiert. Dafinul și ardeiul iute se adaugă în tocană după gust. Se servește de obicei cu mămăligă.

 

Dacă nu ești convins încă…

Croația este o țară extrem de versatilă și a câștigat foarte multă popularitate în ultimii ani. Și pe bună dreptate! Aici veți găsi o climă uimitoare, cu peste 2.500 de ore de soare pe an, orașe absolut superbe, porturi pitorești, natură uluitoare și sute de insule - 1.200, mai precis. Unele nu sunt mai mari decât o stâncă, dar multe merită văzute. 

Fiecare insulă are o personalitate proprie: prin urmare, iubitorii de natură vizitează adesea Plavnik, Susak sau Kornati. Losinge este cunoscut pentru observarea delfinilor. Sfat: închiriați un jet ski, o barcă sau un catamaran într-un oraș de coastă și vizitați insulele de lângă coastă.

Desigur, Croația ar putea să nu fie primul loc la care te gândești când vrei o vacanță însorită și totuși, coasta este uimitor de frumoasă. 

Ce ne place nouă foarte mult este că multe dintre cele mai frumoase orașe sunt de-a lungul coastei și se poate combina descoperirea istoriei și artitecturii cu plaja fără prea multe bătăi de cap. 

Vacanta in Croatia

De îndată ce ajungi în Croația, simți istoria bogată a țării. Te regăsești printre ruine antice, clădiri și palate. În Rijeka puteți urca 550 de trepte pentru a ajunge la Castelul Tsat. Și puteți vizita cel mai bine conservat castel roman din lume în Split. Zadar și Dubrovnik sunt renumite pentru centrele lor frumoase și istorice ale orașelor. Centrul vechi al Dubrovnikului este unul dintre siturile patrimoniului mondial UNESCO.

Și să nu uităm importanța mâncării. Cu toții ne dorim o experiență completă, iar o vacanță reușită înseamnă și mâncare bună care să nu se facă portofelul să sângereze. 

Bucătăria croată nu va dezamăgi. Totul este despre ingrediente proaspete, de sezon, tradiții și rețete străvechi. Vin local cu masă? Nici o problema. Sau chiar o bere, o halbă nu te va costa prea mult!

Cu o vacanță în Croația nu prea poți da greș. Acestă Perlă a Adriaticii are totul pentru a oferi o vacanță de vis, combinând natura cu plaja și istoria, mâncarea excelentă cu distracția - tot ce ai nevoie pentru a-ți reîncărca bateriile.