Belgrad – Canionul Tara – Podgorica – Cetinje – Fiordul Kotor – Dubrovnik – Split – Trogir – Zadar Plitvice – Opatija – Portoroz – Postojna – Ljublijana – Zagreb

Croația - Perlele Adriaticii

Ziua 1. București – Belgrad


Ne îmbarcăm în autocar la ora 6.30 dimineață din Autogara Centrală - București și plecăm pe ruta Craiova – Drobeta Turnu Severin. Oprim la Taverna Sarbului,   delectându-ne încă de pe teritoriul românesc cu primele savori sârbești. Trecem Dunărea la Porțile de Fier și continuăm drumul pe malul sârbesc al fluviului până la Cetatea Golubat. Aflată la 4 km de localitatea omonimă, cetatea se înalță spectaculos pe stâncile înalte de bazalt, imaginea sa oglindindu-se în apele line ale Dunării. Ajungem seara în Belgrad, și ne rămâne timp să facem un scurt tur panoramic. La început, ne încearcă un puternic sentiment de déjà vu: aceleași clădiri stereotipe, bulevarde largi flancate de blocuri de locuințe, cartiere urbanizate în stilul caracteristic al epocii comuniste. Apoi totul se schimbă și putem să admirăm clădirile și monumentele istorice îmbaiate în lumini ambientale. Ne vor impresiona pe rând: Parlamentul, Citadela Kalemegdan, Palatul Prințesei Ljubica, artera pietonală Kneaz Mihaljov. Ne îndreptăm spre hotel pentru cazare.

 

Ziua 2. Canionul Tara – Podgorica – Cetinje


După micul dejun itinerariul nostru continuă pe lângă Parcul Durmitor, care atinge punctul maxim în Vârful Bobotov – 2.522 m (autoritățile locale solicită o taxa de acces în parc, care se achită la față locului direct reprezentanților locali ai parcului). Traversăm Podul Belvedere, de pe râul Tara, și ne continuăm drumul de-a lungul Canionului. Pregătiți aparatele de fotografiat pentru cât mai multe cadre spectaculoase. Durmitor, se află pe lista Patrimoniului UNESCO din 1980, împreună cu râurile Tara, Draga și Susica, ale căror canioane brăzdează Rezervația. Canionul Râului Tara este considerat un monument al naturii, cu a să adâncime de peste 1300 m fiind al doilea că mărime după Marele Canion din Statele Unite! Pornim acum motorele către Podgorica unde se face un scurt tur panoramic și avem ocazia să mai aflăm despre istoria locurilor. Obișnuiți deja cu peisajele montane spectaculoase, continuăm călătoria spre Cetinje - capitala istorică a Muntenegrului. Cazare la hotel în Cetinje.


Ziua 3. Cetinje – Fiordul Kotor – Dubrovnik – Split

 

Ne începem programul cu o scurtă vizită în Cetinje, care prin arhitectura sa urbană este o reflexie și totodată subiect de reflecție a istoriei tumultoase a acestui stat ex-iugoslav. Ne oprim la mănăstirea construită în 1484 și la Palatul Regelui Nicolae. Apoi ne continuăm plimbarea pe korzo, promenadă orașului, o zona pietonală animată de artiști de stradă, terase cochete, cafenele moderne, aflate în preajma Academiei de Arte. Admirăm reședința prezidențială, apoi ne îndreptăm spre Biserica Ćipur ridicată pe fundația vechii mănăstirii Crnojević din secolul al XV-lea. Noua mănăstire, ridicată în 1701 păstrează moaștele Sf. Ioan Botezătorul și o bucată din Crucea Sfântă. Cetinje ne surprinde plăcut, fiind un oraș cu o moștenire culturală unică, cu oameni care par să prețuiască viață așa cum o făceam și noi nu demult, în tihnă.

Suntem nerăbdători să pornim la drum, următorul nostru “obiectiv” este Fiordul Kotor, unul dintre cele mai frumoase din lume, deseori denumit "Fiordul Sudului", inclus pe lista Patrimoniului UNESCO din 1979. Opțional, contra cost se poate organiza un tur de oraș în Kotor , cu ghid local. Orașul Kotor, fortăreață năvală venețiană între secolele XV-XVIII, este un adevărat monument în aer liber. Tot aici, păstrând tradiția de secole, localnicii ne fac poftă cu șuncă uscată, măslinele amestecate cu rozmarin de munte și ghirlandele de smochine uscate strânse cu frunze de dafin. Plecăm la drum spre Dubrovnik, orașul pe care Byron l-a descris drept “Perla Adriaticii”.

A fost întemeiat în secolul al XVI-lea, adăpostind în portul sau o flotă comercială recunoscută timp de secole în întreagă lume.

Intrăm animați de o curiozitate… De ce a fost ales Dubrovnik, de către echipa serialului “Urzeala Tronurilor” că loc de filmare? De îndată ce pornim la pas prin vechiul oraș, găsim și răspunsul: scenografia e perfectă pentru scenele pline de fantezie din serial. Palatele superbe, capelele renascentiste, clădiri venețiene și vile elegante cu influențe baroce străjuiesc străduțele pavate cu piatră cubică. Avem motiv să ne oprim la Biserica Franciscană cu cea mai veche farmacie din lume. Apoi ne atrag că niște magneți fortăreața Lovrijenac și Minceta. Mergem pe Stradun – principala arteră pietonală din cetate, și vedem alte vestigii ale gloriei acestui oraș-port: biserica San Salvadore, Palatul Rectorilor, superbul Palat Sponza, Turnul cu Ceas, simbol al orașului, Biserica Sf. Vasile, Mănăstirea Dominicană, Portul vechi și Fortăreața Ravelin. Admirăm Catedrala din Dubrovnik, o impresionantă bazilică barocă a cărei reconstrucție ar fi fost finanțată de însuși marele rege cruciat Richard Inima de Leu. Apoi ne facem timp pentru cumpărături, pentru a savura o cafea și admira peisajul citadin.

Celebrități că Beyoncé, Roman Abramovici, Sir Roger Moore și Bob Geldof au fost zăriți pe aici, ba mai mult, orașul vechi din Dubrovnik a devenit o locație populară de cinema în ultimii ani. De exemplu, aici au fost filmate scene ample pentru “Game of Thrones”, “Star Wars” sau “Robin Hood”. Plecăm din Dubrovnik cu un album impesionant de impresii și momente surprinse cu aparatele foto pe care le rememorăm în camera hotelului din zona Split.

 

Ziua 4. Split – Trogir - Zadar

 

Ne trezim voioși pentru a începe ziua cu o incursiune în Split, cel de-al doilea oraș al Croației - o adevărată nestemată la malul marii, un amestec spectaculos de vechi și nou, de clădiri istorice unice, cu plaje cosmopolite și o peninsula împădurită numită “Marjan”.

Ne îndreptăm pașii către inima orașului vechi unde se află cetatea antică și fortificațiile vechiului palat roman – Palatul Dioclețian, construit la comanda împăratului. Rătăcim pe aleile medievale pline de viață unde avem de ales între magazine cochete, restaurante apetisante și galerii de artă. Tot aici vizităm, Catedrala cu faimosul turn cu clopot, Templul lui Jupiter, iar lângă, avem ocazia să contemplăm ruinele romane și câteva clădiri medievale.

Moment de răgaz (timp liber):
Promenada orașului cu faleză ne oferă o priveliște încântătoare spre marea animată de veliere, iar în depărtare ghicim că se ascund plaje izolate, pâlcuri de pini și plantații de măslini bătute de briza aromată a marii. Savurați o cafea sau un frappe la una dintre cafenelele de aici și contempleaza frumoasă culoare albastră a Marii Adriatice.

Următoarea oprire va fi în Trogir, „orașul-muzeu” și sit UNESCO care ne dezvăluie o mulțime de atracții istorice minunate, de la ziduri medievale și bastioane, la străzi pitorești și arcade. Catedrala Sf. Laurențiu, datează din anul 1213 dominand peisajul atracțiilor turistice din Trogir , este amplasată în centrul vechi al orașului. Statuile lui Adam și a Evei „păzesc” intrarea în catedrală, iar dacă vrei să admiri de la înălțime frumoasă piațeta poți urcă până la etajul superior.

După catedrala se află Turnul cu Ceas și Loggia, rămășițe ale unei biserici mici „Sf Sebastian”. Urmează Palatul Primăriei-Rectorului sau Palatului Ducelui, o construcție foarte frumoasă cu o fântâni în curte, o scară interioară cu motive gotice, iar pe interior la partea superioară multiple blazoane ale vechilor și importantelor familii din Trogir. Pe niște străzi înguste trecând pe lângă numeroase terase, și apoi pe lângă Mănăstirea “Sf. Nicolae”, ieșim pe bulevardul de promenadă al orașului-muzeu, intitulat Riva. Printre palmieri și tarabe cu fel de fel de suveniruri, trecând pe lângă statuia lui Augustin Kazotic, un umanist și episcop născut în Trogir, ajungem în partea de sud-est a orașului, unde se află Fortăreața Kamerlengo , fosta reședința a guvernatorului venețian. Alături se află Turnul Sf. Marcu, o construcție circulară care corespundea cândva cu fortăreața și adăpostea artileria capabilă să apere orașul de forțele care veneau dinspre mare.

Plecăm din Trogir cu o impresie plăcută despre frumosul oraș venețian și ne îndreptăm spre Zadar , un oraș istoric pitoresc, pentru un tur pietonal în centrul istoric. Orașul se remarcă prin numeroasele biserici care au supraviețuit raidurilor aeriene în timpul celui de-al doilea război mondial. Catedrala Sf. Anastasia din secolul al XIII-lea, este cea mai mare și mai frumoasă biserica română din Dalmația. Orașul se mândrește cu o orgă de lumini denumită “ Salutul Soarelui” , precum și o “ orgă muzicală” activată de puterea valurilor, ambele unicat în Europa. Ne continuăm drumul spre hotel unde ajungem în cursul serii. Cazare la hotel în zona Plitvice.

 

Ziua 5. Parcul Național Plitvice – Opatija

După micul dejun pornim din nou în căutarea altor tărâmuri de basm. Și ca să nu crezi că e o figură de stil, îți dezvăluim destinația: Parcul Național Plitvice. Înscrisă pe lista Patrimoniului UNESCO, rezervația atrage peste un milion de vizitatori, fiind și cea mai veche rezervație naturală din sud-estul Europei. Ne aflăm în unul dintre cele mai spectaculoase și mai sălbatice locuri din Europa. Lacurile terasate ce se varsă în cascade produc curcubee spectaculoase, vegetația de un verde intens este îmbăiată în vapori de apă cristalină și pe alocuri zărim celebrele fenomene carstice. Este pur și simplu o minune a naturii, înconjurată de munți și păduri dese, neatinse de civilizație.

După ce ne-am încărcat de frumoase priveliști naturale ne îmbarcăm în autocoar și ne continuăm drumul prin Croația. Părăsim Dalmația și ne îndreptăm spre Istria iar prima oprire va fi în Opatija, cea mai cunoscută stațiune din Croația, numită și “Marea Doamna a Croației”, căutată încă din secolul al XIX-lea de către aristocrația Austro-Ungară. Situată în golful Kvarner, la poalele Muntelui Ucka, stațiunea a devenit rapid cunoscută în epoca o dată cu construirea în 1844 a Vilei Angiolina, care astăzi găzduiește Muzeul Croat al Turismului. Aici se află și Biserica Sfântul Jacob, ce datează din anul 1420, și care a fost inițial o mănăstire pentru refugiații benedictini. La poalele Muntelui Ucka se află o rezervație naturală care poartă numele de Carmen Silva, pseudonimul literar al Reginei Elisabeta a României. Ne îndreptăm spre hotelul nostru pentru odihnă binemeritată. Cazare în zona Buzet.

 

Ziua 6. Portoroz – Postojna - Ljublijana


Urcăm în autocar și ne pregătim pentru o nouă aventură în Istria. Primul popas îl facem în orășelul Groznjan, un loc pitoresc cu o istorie interesantă. Pe măsură ce pășești pe străduțele pline cu artiști, artizani și cafenele, nu ai crede că, acum cîțiva ani, Groznjan a fost cât pe ce să ajungă un oraș abandonat. Dacă nu credeai în a două șansă, vei vedea cu ochii tăi că se poate! Un oraș medieval a cărui frumusețe originală a fost păstrată până astăzi, prin conservarea zidurilor vechi, forturi, biserici și monumente.

Părăsim Croația și ne îndreptăm spre Slovenia, cu oprire în Portoroz, o importantă și cunoscută stațiune balneară. Vedeta stațiunii, Hotel Palace s-a deschis prima oară în anul 1910 și a fost considerat încă din acele vremuri cel mai frumos hotel de pe coasta Adriaticii.

Moment de răgaz (timp liber):
Portorož, în traducere “portul trandafirilor” este amplasat în sud-vestul Golfului Trieste, în punctul cel mai nordic al Marii Adriatice. Elementele naturale precum sarea, apă sărată și noroiul au proprietăți curative deosebite, ce au dus la demarerea construcțiilor de hoteluri încă de la începutul secolului al XIX-lea și dezvoltarea turistică a zonei.

Nu uitați costumul de baie și ochelarii de soare și petreceți câteva ore la malul Marii Adriatice într-un cadru natural de poveste.

În continuare ne deplasăm spre Peștera Postojna, fenomen carstic de excepție în Europa. Are o faună foarte variată: de la creveți, miriapode și greieri de peștera, la marea atracție pentru turiști: Proteus Anguinus, o reptilă acvatică rară cu piele asemănătoare cu cea umană, semitransparentă. Animalele pot fi văzute la vivariul de lângă peștera.

E timpul să ne luăm rămas bun de la încă un loc plin de farmec și să ne îndreptăm către Ljubljana, capitală Sloveniei, unul dintre cele mai fermecătoare orașe ale Europei Centrale. Ne bucurăm împreună că am ajuns în acest oraș care, cu siguranță, ne va încânta ochii și sufletul cu abilitatea să de a aduce împreună trecutul și prezentul. Cazare în zona Ljubljana.

 

Ziua 7. Ljublijana – Zagreb - Belgrad

 

Pornim împreună să vedem cu ochii noștri cum se integrează istoria într-un prezent vibrant și viu. Căci te uimește verdeața orașului, iar tihna acestei capitale europene te va cuprinde că o poveste frumoasă. Destinația noastră este Castelul Ljubljana, care se înalță pe dealul din mijlocul capitalei slovene. Acesta datează din secolul al XV-lea și aspectul sau impunător îi trădează rolul istoric de fortăreața, cazarmă și reședința regală. Verifică bateriile aparatului de fotografiat sau bazează-te pe camera telefonului, la alegere. Podul Triplu este unul dintre cele mai frumoase și cunoscute poduri din Ljubljana. Arhitectura sa specială reunește, de fapt, un grup de trei poduri care leagă orașul modern de centrul medieval. Zona este animată de baruri și restaurante, iar turiștii reușesc aici să facă fotografii demne de pus în ramă!

Pornim apoi spre Zagreb. Capitală croată ne oferă o perspectivă frumoasă, încadrată de Muntele Medvednica. Orașul a rezistat eroic atacurilor turcești dar și cutremurului devastator din 1880. Încercările trăite de-a lungul timpului se văd, azi, în Zagreb, în două moduri. Bisericile luxuriante și mănăstirile arată credință puternică în Dumnezeu. Pe de altă parte, palatele, parcurile și aria comercială arată că în Zagreb oamenii știu să se bucure de viață! În vizită noastră, vedem ambele perspective: cea spirituală, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, care domină Piață Kaptol cu turnurile sale ce veghează orașul încă din secolul al XIII-lea, dar și partea modernă, vibrantă pe care o simți atât în Piață Banului Josip Jelačić cât și în Piață Centrală Zrinjevac. 

Moment de răgaz (timp liber):
Aici zăbovim cât să savurăm o plăcintă delicioasă numită soparnik, un preparat tradițional croat al cărui gust ne cucerește pe loc. Plăcintă este umplută cu crema de mangold, o plantă cu proprietăți miraculoase, fiind bogată în antioxidati. Soparnik a fost ridicată la rang de moștenire culturală de către Ministerul Culturii din Croația.

Plecăm oarecum nostalgici spre Belgrad. Cazare la hotel în Belgrad.

 

Ziua 8. Belgrad - București


După micul dejun, lăsăm apoi în urmă frumoasele locuri pe care le-am vizitat și plecăm spre România. Parcurgem drumul cu amintiri de neprețuit în minte și gata pentru a gusta din istoria altui tărâm misterios și captivant.

Tarif: 475 Euro / persoană 

Servicii incluse:
•transport cu autocar/minibus clasificat;
•7 nopți de cazare la hotel 2- 3*
•7 mic dejun;
•Vizită Belgrad;
•Vizită Dubrovnik;
•Vizită Split;
•Vizită Trogir;
•Vizită Zadar;
•Vizită Rijeka;
•Vizită Portoroz;
•Vizită Ljubljana;
•Vizită Zagreb;
Însoţitor din partea agenției pe traseu

Servicii neincluse:
•Intrările la obiectivele turistice;
•serviciile de ghizi locali, taxe de oraș* plătibile la hotel, alte taxe şi cheltuieli personale.
•Asigurare Covid (storno și medicală).