Vacanță în Malta. Vino în țara cu 3000 de ore de soare pe an. Fie că îți place istoria și arhitectura, fie că vrei să petreci până în zorii zilei, sau poate vrei doar să te bucuri de natură și nisip fin, un sejur in Malta le oferă pe toate. O călătorie în Malta este, cu siguranță, o experiență de neratat.
Malta este o țară insulară din arhipeleagul Mării Mediteraneene. Este considerată o țară sud-europeană, având ca vecini Italia (Sicilia, mai exact) în partea de nord, Libia și Tunisia în partea de sud și vest.
Limbile oficiale sunt malteza și engleza și contrar așteptărilor, doar 66% din populația actuală a țarii cunoscând italiana la nivel conversațional.
Descoperirile arheologice atestă faptul că Malta a fost locuită încă din anii 5900 Î.Hr.
Localizarea Maltei în centrul Mediteranei i-a conferit istoric o mare importanță strategică, cu o succesiune de puteri care au contestat și au condus insulele, inclusiv fenicieni și cartaginezi, romani, greci, arabi, normanzi, aragonezi.
Mai târziu a fost și parte a Commonwealthului.
Toate aceste influențe se regăsesc și astăzi în cultura, bucătăria și arhitectura țării.
Malta modernă a devenit republică în 1974. Bazele militare străine de pe insulă s-au închis definitiv în 1979.
Malta este parte a Uniunii Europene de la 1 mai 2004.
Insulele Malteze sunt adesea descrise ca un mare muzeu în aer liber. Unicitatea Maltei vine din faptul că trecutul este atât de vizibil (și de bine conservat) în prezent.
Capitala istorică Valletta este centrul comercial și administrativ al insulei. Însă orașul a devenit capitală doar după epoca medievală.
Mdina a fost, pentru o lungă perioadă de timp, capitala insulei Malta; Cetatea din Rabat (azi Victoria) a fost capitala Gozo. Dar când Cavalerii Sf. Ioan au sosit în Malta în 1530, navigatorii au descoperit că Mdina, care se dezvoltase dintr-o așezare din epoca bronzului pe un deal departe de mare, nu le satisfacea nevoile.
Au avut nevoie de un oraș în apropierea flotei lor, așa că au fortificat Birgu și au făcut din ea capitala administrativă a Maltei. În cele din urmă, Cavalerii Sf. Ioan au fondat orașul Valletta în 1566, imediat după Marele Asediu al Maltei. Valletta a fost proclamată oficial capitala Maltei la 18 martie 1571.
Marele Maestru La Valette a văzut orașul ca un centru al activității politice, economice și culturale în Europa secolului al XVI-lea. Știa că este un loc în care comerțul, meșteșugurile și artele vor înflori. Iar caracteristicile unice îl vor diferenția de alte orașe europene. Așa că a angajat arhitecți și ingineri de frunte pentru a proiecta orașul.
Laparelli și Girolamo Kaiser au proiectat un oraș fortificat din secolul al XVI-lea, diferit de orice fusese văzut înainte. Sistemul său de evacuare a gunoiului și de drenaj a fost executat exemplar, iar asta se vede și astăzi prin conservarea excelentă.
Materialele folosite la ziduri țin departe căldura arzătoare, în același timp permițând aerului oceanic să curgă în mod natural prin oraș. Clădirile înalte și străzile înguste păstrează capitala umbrită pe parcursul zilelor însorite.
Cavalerii au planificat splendida Co-Catedrală Sf. Ioan, Spitalul Sacra Infirmaria și o multitudine de palate.
Peste 8.000 de bărbați au lucrat timp de cinci ani pentru a construi „un oraș construit de domni, pentru domni”.
Astăzi, orașul renascentist cu palatele și fortificațiile sale mărețe este un adevărat testament al vremurilor trecute. Întregul oraș Valletta este clasificat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
Capitala Maltei este strâns legată de istoria Ordinului Sfântului Ioan din Ierusalim. Cele 320 de monumente din Valletta, însumând o suprafață de 55 de hectare, o fac una dintre cele mai concentrate zone istorice din lume.
Valletta este plină de arhitectură baroc ornamentată, diverse monumente și curiozități infinite; Multe datează din secolul al XVI-lea, în timp ce multe ornamente au fost adăugate în timpul secolului al XVIII-lea. Frumusețea, valoarea istorică și farmecul care sunt asociate cu Valletta sunt de neprețuit și de nedescris. Orașul este o adevărată bijuterie a lumii și nu doar a Maltei.
Capitala găzduiește principalele teatre care promovează piese de teatru și concerte, precum și zeci de expoziții și evenimente stradale. Muzeul de Arheologie din Valletta găzduiește o colecție excepțional de bogată de artefacte preistorice.
Sliema, Sf. Zona Julian's și Paceville sunt renumite pentru atmosfera cosmopolită și viața de noapte.
La dolce vita - abordarea tipic mediteraneană că viața trebuie sărbătorită cât mai mult posibil este prezentă peste tot în Malta.
Te poți bucura de soare pe plaje până în octombrie, iar cele Gozo sunt înconjurate de unele dintre cele mai curate ape din Marea Mediterană. Malta oferă plaje pentru toată lumea - fie că vreți sporturi extreme pe apă, sau soare și o baie din cand în când.
Maltezii sunt foarte mândri de bucătăria lor locală și au tot dreptul să fie. Maltezii îți bazează bucătăria pe produse locale, proaspete.
Bucătăria malteză este eclectică și încorporează o varietate de influențe din epocile trecute. În mod surprinzător, cea mai mare parte din bucătăria tradițională malteză este puternic influențată de bucătăria provensală și nu atât de mult de bucătăria italiană cum se crede. Majoritatea mâncărurilor tradiționale sunt gătite în vin, o semnătură a bucătăriei provensale și care reflectă influența Cavalerilor Sf. Ioan pe Insulele Malteze.
Poate că cele mai emblematice două feluri de mâncare ale Insulelor Malteze sunt și cele mai umile. Primul este tradiționalul pastazi, un produs de patiserie în stil filo, umplut în mod tradițional cu ricotta dulce sau piure de mazăre. Pe piață apar noi arome, precum anșoa, sau Nutella.
Insulele Malteze găzduiesc unele dintre cele mai bune fructe și legume, care prosperă mai mult în mediile din jurul insulelor. Roșiile malteze, piersicile, portocalele și cartofii sunt absolut delicioase.
În timpul sezonului de vară, localnicii consumă hoba malteză (pâine) și feliază roșii în jurul ei. Peste acestea se mai adaugă puțin ulei de măsline, piper negru proaspăt măcinat și sare de mare. Un deliciu.
Vrei să aduci acasă un suvenir gastronomic? În majoritatea magazinelor alimentare se găsește Bigilla, un pate gros de fasole cu usturoi.
Iarna durează aproape 3 luni, din decembrie până în februarie - perioadele însorite alternează cu perioade de vreme rea, cu ploaie și vânt.
Zilele cu adevărat friguroase sunt o raritate, iar temperaturiile medii din timpul iernii sunt de 9/10 °C. În cele mai reci nopți ale anului, temperatura scade de obicei la 4/5 °C.
Ultima ninsoare a fost înregistrată în ianuarie 1962.
Primăvara temperatura crește treptat. Ploile devin din ce în ce mai rare și începând cu luna aprilie, acestea încep să fie din ce în ce mai rare. Uneori, arhipelagul maltez poate fi afectat de Sirocco, un vânt fierbinte și uscat din deșertul saharian, adesea însoțit de praf sau nisip. Acest vânt bate mai ales primăvara și toamna.
Vara este caldă și însorită. Umiditatea este destul de ridicată în pofida brizei.
Vântul din Africa poate aduce perioade foarte calde, în care temperatura ajunge sau poate depăși 40 °C.
Toamna începe cu temperaturi ridicate. În septembrie încă mai este vreme de vară, mai ales în prima jumătate; de obicei, primele precipitațți îți fac simțită prezența la sfârșitul lunii. În octombrie, temperatura este încă plăcută, cu maxime în jur de 25 °C.
Puteți alege dintre nisip auriu, nisip roșu, stânci și lagune albastre.Există de asemenea o mulțime de plaje sălbatice la care accesul e mai dificil, dar merită.
Pe plajele mai mari, veți găsi cafenele sau snack-baruri deschise în timpul sezonului de vară. Bucurați-vă de sporturi nautice și activități precum windsurfing, skijet și ski nautic, parakiting și plimbări distractive.
Puteți închiria echipamente de la cafenelele de pe plajă, sau de la magazinele din apropiere. Principalele stațiuni de coastă se află în partea de nord a Maltei.
Cele mai populare plaje din Malta sunt Mellieħa Bay, Għajn Tuffieħa și Golden Bay.
În Gozo, cea mai frumoasă plajă este Ramla l-Ħamra.
Gozo și Comino oferă o mulțime de intrări stâncoase, mai puțin văzute și cunoscute, cu ape limpezi – ideale pentru snorkelling.
Nu ratați o excursie cu barca la Laguna Albastră din Comino pentru a vă bucura de apa azur limpede și pentru a vizita Fereastra Azure din Gozo.
Călărit - Malta are o mulțime de crescători de cai autorizați, iar oportunitățile de echitație sunt la tot pasul. Fie că este vorba de lecții alături de profesioniști, sau plimbări ghidate prin peisajul rural, este o experiență de neuitat. Activitatea este una potrivită pentru toate vârstele, iar majoritatea grajdurilor sunt foarte ușor de localizat, acestea aflându-se în locuri foarte vizibile.
Ciclism - Oferă libertatea pe care pur și simplu nu o poți obține cu o mașină și în plus, te vei bucura de mișcare. Străzile pitorești și drumurile de coastă de o frumusețe de neegalat fac Malta paradisul cicliștilor. Cu o climă favorabilă care asigură ierni blânde, ciclismul este una dintre numeroasele activități în aer liber care pot fi practicate pe tot parcursul anului în Malta. Indiferent de ce tip de biciclist ai fi - începător sau expert - există trasee pentru fiecare. Și cu noile trasee de ciclism create recent, nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a pedala. Găsești o mulțime de facilități de închiriere și hoteluri pentru biciclete, adică… nicio scuză.
Insula soră a Maltei, Gozo, merită o vizită fie ca destinație de sine stătătoare, fie pentru o excursie de o zi, folosind unul dintre feriboturile care leagă insulele.
Gozo este mai puțin populată, dar în același timp oferă o multitudine de atracții pentru tineri și pentru cei în căutarea distracției. Se poate ajunge aici în 25 de minute cu feribotul de la terminalul Cirkewwa, aflat în nordul Maltei. Dacă alegi ca punct de plecare capitala Valletta, călătoria cu feribotul va fi în jur de 45 de minute.
Vizitatorii pot experimenta tradiții vechi, cum ar fi mulsul caprelor și oilor și procesarea acestuia pentru obținerea brânzei.
Indiferent de bugetul alocat, Gozo are deopotrivă pensiuni acesibile și hoteluri de 5 stele.
Insula este casa cu cele mai vechi temple din lume, iar Ggantija este un sit al patrimoniului mondial UNESCO. Acest sit impresionant, situat într-un peisaj rural luxuriant, este format din două temple masive. Stâncile sunt atât de mari încât legendele spun ca locurile au fost construite și locuite de uriași.
În vecinătatea Ggantija, se poate găsi și Moara de vânt Ta’ Kola care oferă vizitatorilor o perspectivă asupra modului în care gozitenii își măcinau grâul pentru a face pâine și alte produse de patiserie.
Gozo este casa unei serii de festivaluri care au loc în principal în lunile de vară. Dacă îți place muzica și distracția cu siguranță vei fi impresionat.
Dacă preferi liniștea, plimbările în jurul stâncilor impunătoare ale Gozo, și în special Marea Interioară din Dwejra îți vor tăia respirația.
Acest loc este renumit în lumea observatoriilor de stele ca fiind unul dintre cele mai bune locuri pentru observarea cerului nocturn, deoarece este complet lipsit de “poluarea” luminoasă.
Daca te afli în Gozo, o călătorie cu barca te va duce in Comino în doar 10 minute.
De asemenea, se poate apela la bărci private de tip charter, sau excursii de o zi, cele mai multe având ca punct de plecare Salima, Malta.
Mările din jurul Comino sunt uimitoare, celebrele Blue Lagoon și Crystal Lagoon fiind atracțiile de top.
Vizibilitatea spectaculoasă a oceanului a făcut din Comino una dintre destinațiile de top pentru scufundări.
Cel mai înalt reper de pe insulă este turnul de veghe din secolul al XVII-lea, cunoscut sub numele de Turnul Santa Marija. Acest turn a fost construit de Cavalerii Sf. Ioan și a fost folosit pe post de închisoare pentru Cavaleri.
După vizitarea turnului, puteți vizita Spitalul de Izolare, denumire folosită în secolele al XIX-lea și al XX-lea pentru a izola pe oricine suferea de ciumă sau holeră. Acest spital a fost de asemenea folosit pentru prizonierii din timpul Primului Război Mondial.
Comino este în mare parte nelocuită.
Dacă nu ai vizitat încă Malta insistăm să o consideri când îți plănuiești următoarea vacanță. Indiferent dacă mergi singur, sau cu familia și copiii, Malta este un loc excelent și oferă distracție, liniște și peisaje remarcabile oriunde ai întoarce capul.
Am găsit un minunat filmulet despre ce puteți face în următoarea vacanță în Malta și am zis să-l împărtășim și cu voi.