Egipt - Croaziera pe Nil

Hurghada – Templul Karnak – Templul Hatsheput – Valea Regilor – Colosii lui Memnon-Croaziera pe Nil: Luxor - Edfu – Kom Ombo – Satul Nubian - Aswan
Date plecare 25.06.2023
Categorie cazare: 4****
Transport: Avion
1.264€/persoana
1.264€ / persoană în camera dublă

Ziua 1. București – Hurghada

Călătoria noastră începe din aeroportul Otopeni de unde ne îmbarcăm pentru zborul spre Hurgada. După aterizare, îmbarcare în microbuzul de transfer la hotelul nostru din Hurghada. Cazare și program liber. Seara, cina la hotel.

Ziua 2. Hurghada – Luxor – Templul Karnak – Valea Regilor

După micul dejun, mergem spre Luxor, pentru o călătorie în timp, până în antichitate. Orașul este considerat unul dintre cele mai mărețe muzee în aer liber din lume și ne convingem și noi de asta. Ne oprim mai întâi la Karnak, pentru a vizită “Ipet-Isut” – “Locul Cel Mai Desăvârșit” așa cum au numit egiptenii din Antichitatate acest templu. Deși este o ruină, a rămas spectaculos. Este posibil să fie cel mai mare complex al unui templu construit vreodată. A fost clădit în mai multe etape, de-a lungul a 1.500 de ani, la care au contribuit generații succesive de faraoni, creând o colecție de sanctuare, chioșcuri, piloni și obeliscuri, care constituie o vastp arhivă în aer liber a istoriei scrise în piatră. În epoca de glorie din vremea Regatului Nou, între 1550 și 1609 i.Hr, Teba era capitală atotputernică a Egiptului, iar Karnak – inima țării. Fiind mai mult decât un lăcăș de rugăciune, era sălașul faronilor, centru administrativ și adevărată comoară, motorul economiei, care stăpânea terenuri mari de pământ, folosind mii și mii de muncitori. Oamenilor de rând nu li se dădea voie să între în incinta lui, aici puteau pășii doar preoții și fețele regale.

Păstrând aceeași atmosfera, traversăm Nilul și poposim pe malul vestic, iar prima noastră oprire este la Templul lui Hatsheput. Se află într-un spațiu superb: templul se înalță dintre terase ample, care sus se unesc cu un golf mare, din stânci de calcar. Aura mistică ce învăluie templul i se datorează în mare parte chiar personalititii lui Hatsheput, singură femeie –faraon din Egiptul Antic. A rămas în istorie că regență invidioasă care a uzurpat tronul ce-i revenea fiului sau vitreg, Tuthmosis al III-lea, care, după moartea acesteia, a poruncit să fie distruse imaginile ce-o arătau pe Hatsheput ca faraon.

Ne continuăm incursiunea pe malul vestic la Nilului și poposim în Valea Regilor, o vale aridă, situată între dealuri stâncoase, fiind unul dintre cele mai bogate situri arheologice din lume. În timpul celei mai înfloritoare epoci din istoria Egiptului Antic, toți faraonii erau îngropați aici, în morminte adânci, de o extraordinară frumusețe, ornamentate cu imagini închipuind Viață de Apoi. Aceste încăperi adăposteau comori neasemuite. Deși aproape toate au fost jefuite în Antichitate, nu poți să nu crezi că nu mai există o ascunzătoare minunată care așteaptă să fie descoperită. Valea Regilor adăpostește atât de multe morminte, încât egiptologii au de lucru încontinuu de aproape două secole!

Până acum în această regiune s-au descoperit 63 de morminte, nu toate de faraoni. Cele mai cunoscute sunt cele ale lui Ramses al VI-lea și cel al lui Tutankhamon. În cursul serii ne reîntoarcem în Luxor unde ne îmbarcăm pe o navă de croazieră pentru a descoperi magia Nilului și a văîi sale pline de viață. Cazare la bordul navei. Cină.

Ziua 3. Edfu – Kom Ombo

Nilul este autostrada Egiptului Antic. Faraonii își traversau ținutul pe calea apei, drumul folosit și de negustori și de invadatori. Iar egiptenii din vechime își luau bărcile și în Lumea Cealaltă. Dimineață, după servirea micului dejun pe vas, debarcăm și pornim într-o nouă aventură. Azi vom vizită Tempul lui Horus de la Edfu, de departe cel mai spectaculos monument de pe malul Nilului. Deși clădit de greco-români la mult timp după ce epoca faraonilor s-a încheiat, templul se supune cu strictețe principiilor arhitecturii din Egiptul Antic. Poarta de la intrare este flancată de două statui ale lui Horus infatsat că șoim. Potrivit mitologiei egiptene, Horus era fiul lui Isis și al lui Osiris, zeul fertilitățîi, ucis de fratele lui Seth, zeul haosului. Egiptenii din Antichitate credeau că Horus s-a luptat cu Seth și l-a ucis pentru a răzbuna moartea tatălui sau la Edfu. Numeroase reliefuri de pe pereții interiori reprezintă o lupta cumplită, Seth fiind întruchipat într-un mic hipopotam.

Ne întoarcem pe vas, servim prânzul și ne pregătim de următoarea vizită. Kom Ombo se situează în zona care adăpostea în Antichitate străvechiul oraș Pă-Sebek, Domeniul Sebek, centru al cultului închinat zeului-crocodil ce poartă acest nume. Urmele cetății s-au pierdut demult, crocodilii fiind o rasă dispărută din cauza că a fost vânată în exces, dar ruinele templului de lângă fluviu merită vizitate. Asemenea templului din Edfu, și la Kom Ombo construcția a fost ridicată după încheierea epocii faraonilor. Templul slăvește doi zei, Sobek și Horus cel Mare, zeul cerurilor, cel cu cap de șoim. Construit simetric, în jurul axei principale, templul este alcătuit din elemente-pereche, astfel încât, fiecare jumătate îl cinstește pe unul dintre cei doi zei.
Revenim pe vas, unde cinăm și înnoptăm.

Ziua 4. Relaxare pe Malul Nilului

Continuăm croaziera pe minunatul Nil și ajungem în Aswan. Astăzi avem program liber pe vas pentru odihnă și relaxare. Prânz și cină la bordul vasului. Opțional vă propunem o excursie în satul Nubienilor pentru a admira casele construite din cărămidă de lut, cu tavane boltite și zugrăvite cu ghips sau var alb. Pe pereții din exterior localnicii adesea își plasează ornamente de lut, cel mai des farfurii de ceramică. Datorită înfățișării lor, acest tip de așezăminte întâlnite lângă Aswan și în Ballanam, lângă Kom Ombo, sunt unice în Egipt.

Ziua 5. Aswan – Hurghada

Părăsim vasul de croazieră și ne îndreptăm spre barajul spectaculos de la Aswan construit în anii 1960, care i-a protejat pe egipteni de inundații și le-a oferit ajutor ca să se dezvolte. Egiptul are o tradiție în construirea de baraje. Se crede că cel mai vechi a fost unul ridicat pe Nil, unde s-ar fi clădit o structură de 15 m, în jurul anului 2500 i. Hr., care să alimenteze cu apă orașul Memphis, pe atunci capitală. Pentru realizarea Marelui Baraj (Sadd-al-Ali), proiect ce rivalizează cu oricare edificiu construit în vremea faraonilor, a fost nevoie de o cantitate de materiale de 20 de ori mai mare decât cea folosită pentru clădirea Marii Piramide. La începutul anilor 1950 a fost limpede că Barajul din Aswan nu era suficient de mare pentru a face față revărsării anuale a Nilului și nici nu mai putea acoperi nevoia de energie electrică a Egiptului. Răspunsul găsit.... un baraj mai mare și mai scump. Așadar, s-a construit pe o structura de 3.830 m în vârf, având la baza o lățime de 980 m, iar punctul cel mai înalt măsurând 111 m. Peste 35.000 de oameni au ajutat la ridicarea barajului. Nu este cel mai mare baraj din lume, dar este impresionant și aduce beneficii imense.

Pornim apoi spre Obeliscul neterminat, cel mai vechi obelisc din lumea antică descoperit până în prezent. Monumentul a fost construit din granit acum 3.500 de ani, însă nu a fost finalizat din cauza unor probleme de construcție. Acest obelisc de mari dimensiuni are trei lături perfecte și o a patra ancorată de o stâncă de când s-a descoperit o fisură în piatră. Având o lungime de 42 m, dacă ar fi fost terminat, acest edificiu ar fi fost cel mai mare și cel mai greu obelisc din toate timpurile. Arheologii speculează că a fost conceput pentru Karnak, că să îi țină companie obeliscului lui Tuthmosis al III-lea, acum aflat în Piață San Giovanni din Roma. Spre seară ajungem în Hurghada. Cazare și cină la hotel.

Ziua 6. Plajă și relaxare la Marea Roșie

Program liber la dispoziție pentru plajă și relaxare la Marea Roșie. Regim all inclusive. Cazare la același hotel din Hurghada.

Ziua 7. Cairo – Misterul Piramidelor

Program liber la dispoziție sau excursie opțională la Cairo, organizată de partenerul local. Ajungem dimineață la Cairo și facem o excursie unică în viață pentru a admira Piramidele de pe platoul Giza - una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Sunt singurele care au supraviețuit trecerii timpului, iar pentru turiștii moderni, ele continuă să fie mai minunate și mai misterioase decât erau pentru antici. Piramidele au două caracteristici: sunt mari și vechi așa cum spune și un străvechi proverb în limba arabă care exprimă cel mai bine ideea “ Omul se teme de timp, iar timpul se teme de piramide”. Cât de mari și cât de vechi sunt, este greu de calculat.

Abia în secolul al XX-lea s-a afirmat că Marea Piramidă a lui Kheops, construită cu 4.400 de ani în urmă, a fost cea mai înalta construcție din lume. Napoleon care a cucerit Egiptul în 1798, a calculat că piatră folosită la ridicarea acestei piramide ajunge pentru a clădi un zid de un metru înălțime în jurul întregii Franțe.

Faimoase prin arhitectură, istorie și prin modul de construcție, piramidele sunt admirate și fotografiate de către turiștii din toată lumea.

Nu putem pleca mai departe fără a vedea Sfinxul, sculptat dintr-o singură bucată de piatră de var și considerat a fi cel mai vechi monument de sculptură monumentală din Egiptul Antic. Sfinxul este o creatură enigmatică cu trup de leu și chip de om, cunoscut primilor arabi sub numele de Abdu al –Hol , adică Tatăl Groazei. Majoritatea arehologilor sunt de accord că Sfinxul este o creație din timpul lui Khafre (sau Khephren, cum mai este cunoscut). Se crede că îl reprezintă pe rege, leul fiind un arhetip al regalității, iar capul, etalând coafura faraonilor, simbolizează puterea. 

După-amiază ne continuăm vizită noastră prin Cairo și vizităm Muzeul Egiptean. Deși multe muzee din Occident adăpostesc colecții impresionante de obiecte străvechi din Egiptul Antic, nici una nu poate rivaliza cu bogățiile expuse în acest muzeu. Dedicat în întregime moștenirii faraonilor, muzeul are peste 120.000 de exponate la dispoziția vizitatorilor, de la podoabe delicat meșteșugite, la coloși de granit, că niște turnuri, înfățișând regi. În cursul serii ajungem înapoi în Hurghada. Cină și cazare la același hotel.

Ziua 8. Hurghada – București

Luăm avionul din Hurghada cu destinația București, cuceriți iremediabil de frumusețile Egiptului.

 
 

• ghid local; Regim pensiune completă pe vas de croazieră (se intră cu prânzul în prima zi şi se iese cu mic dejun în ultima zi); • Regim all inclusive în Hurghada; • 7 nopți cazare: 4 nopţi în Hurghada la hotel de 4* ; 3 nopţi pe vas de croazieră de 5* (îmbarcarea pe vas se poate face din Luxor sau din Aswan, în funcție nivelul și debitul fluviului). • transfer aeroport – hotel - aeroport în Hurghada; • transport cu autocar- minibus local clasificat ; • Bilet de avion București - Hurghada şi retur;
Hurghada – Templul Karnak – Templul Hatsheput – Valea Regilor – Colosii lui Memnon-Croaziera pe Nil: Luxor - Edfu – Kom Ombo – Satul Nubian - Aswan
• Excursiile opţionale, altele decât cele din pachetul standard; • Alte taxe şi cheltuieli personale; • Alte mese decât cele menţionate în program; • Băuturile la mese (excepție Hurghada – all inclusive); • Alte obiective turistice decât cele menţionate; • Taxa de viză 25 €/ persoană (se achită în aeroport). • Bacşişurile pentru şoferi şi ghizi locali aprox. 20 €/ persoană (se achită ghidului însoţitor). • Asigurare Covid (storno +medicală).