Polonia, a paisprezecea țară în topul celor mai vizitate țări, turiștii care ajung aici îi descoperă cu entuziasm cultură bogată, clădirile istorice impresionante, peisajele extraordinare și gastronomia savuroasă. Cele mai căutate orașe sunt Cracovia, Varşovia, capitală Poloniei, Wroclaw, dar și Poznan și Gdansk. Polonia este și locul de naștere al unor mari personalități precum Copernic, Chopin, Papa Ioan Paul al II-lea și Marie Curie.

Polonia

Este mai puțin turistică decât alte țări europene dar este accesibilă și este bogată în istorie. Țara este perfectă nu numai pentru o escapadă de weekend. Arhitectura este încântătoare iar 0spitalitatea polonezilor este uimitoare.

Un loc care nu se află pe primul loc pe radarul turistic este Polonia, dar care devine rapid un loc căutat pentru o vacanță europeană. Polonia le are pe toate, de la mâncare la tradiții, sunt atât de multe lucruri de făcut în această țară europeană uimitoare, încât Polonia vă va face să va doriţi o vizitați mereu. Dar mai exact de ce ar trebui să vizitați Polonia? Există multe lucruri de făcut în Polonia, cum ar fi vizitarea orașelor istorice precum Varșovia și Cracovia, explorarea peisajelor uimitoare din Munții Tatra și descoperirea bogatului patrimoniu cultural, răsfățându-vă apoi cu bucătăria tradițională poloneză și participând la festivaluri.

 

 

Dejunul reprezintă masa principală a polonezilor şi este compus, de obicei, din trei sau uneori patru feluri. Supele sunt nelipsite din meniul de prânz. Acestea sunt foarte variate ca gust și consistență, de la o supă limpede până la supe groase, cu multe ingrediente, ce pot ţine loc și de fel principal. Vara sunt servite mai des supe reci, răcoritoare și lejere, ce au la bază sfeclă roșie și castraveți acri. Mâncărurile poloneze sunt de cele mai multe ori consistente, sățioase şi conțin carne de porc, rață sau gâscă. Iată și câteva feluri de mâncare devenite emblemă națională pentru bucătăria poloneză: bigos (o tocăniță pe bază de varză și bucăți de carne), pierogi (colțunași umpluți cu mai multe tipuri de ingrediente, atât dulci cât și sărate), kielbasa (cârnați polonezi, recunoscuți pe plan mondial pentru calitatea lor), cotlet schabowy (varianta poloneză a șnițelului austriac); golabki (varianata poloneză a sarmalelor cu varză), zrazy (tip de ruladă din felii de mușchi de vită în care se pun felii de castraveți murați, cârnați afumați și ciuperci și apoi se gătesc la cuptor ), supă de castravete acru (zupa ogórkowa), supă de ciuperci, (zupa grzybowa), rasol (varietate de supă de carne), zurek (supă de secară acră), flaki (varietate de ciorbă de burtă ) sau mazurek (prăjitură făcută în Polonia cel mai adesea în timpul sărbătorilor).

 

 

 

 

 

Descoperă destinația ta de vacanță
Prima atestare documentară despre Polonia este făcută de către un evreu –Ibrahim-Ibn-Jacob, maur din Spania, care a vizitat țara în anul 965. Polonia are peste 38 de milioane de locuitori și se învecinează cu Germania, Lituania, Belarus, Ucraina, Slovacia și Cehia dar și o deschidere foarte mare în nord către Marea Baltică. Din anul 1600 până în anul 1945, Polonia a fost invadată de 43 de ori. De aceea poporul polonez este unul naționalist, rezistent și credincios. Prima Constituție modernă a unei țări din Europa a luat ființă în Polonia la 3 mai 1791. Oraşul Wroclaw este socotit orașul tinereții, fiecare al șaselea locuitor fiind student, un oraș verde, care are 44 de parcuri, însumând sute de hectare dar şi oraşul podurilor, având peste 100 de poduri și pasarele ce traversează brațele răului Odra. În Polonia este prezent fiecare tip de arhitectură gotic, renascentist, baroc, neoclassic și art nouveau. În aproape orice sat din Polonia găsești rămășițele unei biserici, mănăstiri sau un castel. În 1939, în Polonia trăia cea mai mare comunitate de evrei din Europa (aproape 3,5 milioane). Din acest motiv, 70% dintre lagărele de exterminare naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost construite în Polonia – cele mai cunoscute dintre acestea fiind Auschwitz-Birkenau, Treblinka și Belzec (în fiecare se estimează că au murit peste 600.000 de persoane). Polonia are în patrimniul UNESCO nu mai puțîn de 13 site-uri: Centrul vechi istoric din Cracovia, Salina Wieliczka, Auschwitz-Birkenau, Parcul național Białowieża, Centrul vechi istoric din Varșovia, Centrul vechi istoric din Zamość, Centrul vechi istoric din Toruń, Castelul Ordinului Teutonic din Malbork (Marienburg), zona de pelerinaj Zebrzydowska, Bisericile Păcii din Jawor și Swidnica, bisericile de lemn din sudul Micii Polonii, Parcul Muzakowski și Hala Centenarului din Wroclaw (Breslau). Polonezii sunt obsedați de supe. Orice meniu festiv include și un anumit fel de supă. Cele mai populare sunt supa de ciuperci și ciorba. Orice meniu la restaurant include o ciorbă sau supă iar cele mai căutate sunt ciorba de sfeclă și cea de ciuperci. În Polonia este cel mai mare muzeu de chihlimbar (sau ambră, din arabescul „anbar” care înseamnă auriu). Ambră din Polonia poate fi găsită în zona Marii Baltice; apele au acoperit acum mai bine de 50 de milioane de ani copaci cu rășînă in interiorul căruia se pot zări și acum in condiții perfecte de conservare insecte sau plante.
În Polonia puteți ajunge foarte ușor cu avionul, LOT si Wizzair oferind zboruri directe către Varșovia din București dar și din Cluj spre Varșovia tot cu LOT. Durata unui zbor este de circa 1 ora și 45 minute din București și 1 ora și 30 de minute din Cluj. În curând LOT va opera zboruri și din Oradea spre Varșovia.
Moneda națională a Poloniei este zlotul (PLN), nu euro. Acest lucru permite Poloniei să fie puțin mai ieftină decât alte țări europene, un motiv excelent pentru a vizita Polonia cu buget redus.
Cu o climă blândă, Polonia are anotimpuri distincte pe tot parcursul anului. Cel mai bun moment pentru a vizita Polonia depinde în mare măsură de ceea ce doriți să faceți în Polonia. Dacă doriți să explorați orașe pline de viață și atracții turistice, cum ar fi Varșovia și Cracovia, lunile de primăvară și de toamnă, din aprilie până în iunie și din septembrie până în octombrie, sunt ideale. În aceste perioade, vremea este, în general, plăcută, iar aglomerația este relativ mai mică în comparație cu sezonul turistic de vârf din timpul verii.
Pe de altă parte, o excursie în Polonia în timpul verii, din iulie până în august, este considerată sezonul de vârf al turismului în Polonia, deoarece vremea este caldă și perfectă pentru activități în aer liber, iar în întreaga țară au loc diverse festivaluri culturale. O vizită în timpul iernii, în special în luna decembrie, oferă o experiență magică, cu atmosfera sa festivă, și cu piețele fermecătoare de Crăciun. În timpul iernii, există oportunități pentru pasionații de sporturi de iarnă de a merge pe pârtiile numeroase. În general, cel mai bun moment pentru a merge în vacanță în Polonia depinde de preferințele individuale, fie că este vorba de dorința de a vă bucura de o vreme plăcută, de a explora situri istorice sau de a experimenta farmecul unic al țării în timpul anotimpurilor festive.

 

Băutura tradițională din Polonia este vodca. Este o băutură distilată limpede, obținută din cereale sau cartofi și consumată în shot-uri. Cuvântul polonez pentru vodcă, "wódka", se traduce prin apă, care este un simbol al vieții în cultura poloneză. Vodka este produsă în Polonia cel puțin din secolul al XIV-lea și este băutura națională a țării.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În timpul vacanței dumneavoastră în Polonia, veți putea explora istoria și cultura bogată a țării. Veți vizita numeroase repere cum ar fi emblematicul Castel Wawel din Cracovia și istoricul Castel Regal din Varșovia. Sperăm că toate aceste informaţii vă vor ajuta să hotărâţi ce să faceți în Polonia înainte de călătorie și vă încurajează să vă rezervați o excursie în Polonia. Veți iubi Polonia și veți avea multe povești de călătorie până la urmatoarea vacanță.