Muntenegru, perla Mării Mediteranene, este unică în felul său. Nicăieri în altă parte nu veți găsi atâtea bogății naturale, frumusețe, plaje minunate, lacuri curate, râuri rapide și munți magnifici într-o zonă atât de compactă ca în Muntenegru.
Un pământ al munților de la țărmul Mării Adriatice – o frumusețe la care nu te aștepți… 

Vacanțe colorate în Muntenegru

Istoria turismului muntenegrean a început în secolul XIX când această provincie a Imperiului Austro-Ungar a devenit destinația favorită a aristocrației și a familiei imperiale.

Această țară le are pe toate. În nord există munti care depăsesc altitudinea de 2000 m, în timp ce pe coasta Adriaticii se află 73 km de plajă.

Plajele spectaculoase din nord și nord-est sunt în mare parte rezultate în urma erodării din ultima eră glaciară.

Pe teritoriul Muntenegrului se află cel mai sudic fiord continental.

Cunoscut și sub denumirea de perla ascunsă a Mediteranei, Muntenegru, îți va oferi satisfactia petrecerii vacantei într-un loc de o frumusețe rară. Vei fi coplesit de peisaje de o diversitate uimitoare, de la plaje cu nisip din cel mai fin și soare îmbietor la munti înalți presărați de lacuri cu apă ca gheața. Aici, ritmul calm și confortul vietii cotidiene sunt condimentate de eleganța țărmului vechilor orase litorale cu tradiția lor maritimă și influențele italiene, dar și de frumusețea naturii sălbatice. Marele poet romantic englez, Lord Byron, a descris litoralul muntenegrean drept cea mai frumoasa atingere dintre pamant și mare.

 

Descoperă destinația ta de vacanță
Muntenegru (în muntenegreană: Crna Gora sau Црна Гора, ce înseamnă "Munte negru") este un stat localizat în Europa de Sud-Est, în Balcani. Se mărginește cu Croația, Serbia, Kosovo, Bosnia și Herțegovina și Albania.
Muntenegru este una dintre destinatiile preferate ale turiștilor din ultimii ani. Aceștia ajung în această țară cu avionul, cu trenul, cu mașina personala, cu autobuzul, sau de ce nu, cu propria ambarcațiune.
Intrarea în Muntenegru se face pe baza de pasaport , fără viză, atunci când o persoană intenționează să stea o perioadă mai lunga de timp și pe baza cărții de identitate (cetățenii români) atunci când se vizitează în scop turistic. Însă, dacă alegeți o rută cu mașina personală care presupune trecerea prin Serbia, trebuie să știți că aveți nevoie de viză de la Consulatul Serbiei din țară în care vă aflați. Cel mai indicat ar fi să se evite trecerea prin Serbia pentru a nu îngreuna ajungerea la destinatie.
Când vine vorba despre ce să vizitezi în Muntenegru, opțiunile sunt extrem de variate deoarece această țară balcanică mică vine la pachet cu unele dintre cele mai minunate peisaje din Europa.
1. Canionul Tara
Canionul Tara este munți stâncoși, chei adânci, cascade, repezi rapide înconjurate de natura frumoasa. Lungimea acestui miracol natural este de 82 de kilometri, pe alocuri adâncimea ajungând la 1300 de metri. Notă pentru sportivii extremi și pentru cei care urmăresc recorduri. Canionul Tara este cel mai adânc canion din toată Europa și este depășit doar de Marele Canion american din lume. Canionul este înconjurat de munții Sinyaevina și Durmitor pe de o parte și Lyubishnia și Zlatni Bor pe de altă parte. Canionul Tara face parte din Parcul Durmitor și este listat patrimoniul mondial UNESCO. Acest loc este un paradis pentru iubitorii de rafting. De asemenea, nu uitați să traversați faimosul pod Dzhurdzhevich, care leagă nordul și sudul Muntenegrului. Este cel mai înalt din toată țara, imaginați-vă doar ce priveliști se deschid de aici.

2. Orașul Kotor și Golful Kotor
Kotor este o stațiune renumită de pe coasta adriatică muntenegreană. Orașul este un exemplu viu al arhitecturii orașelor medievale mediteraneene. Kotor s-a păstrat foarte bine până astăzi. În 1979, Kotor a fost inclus pe lista UNESCO. Orașul este situat la poalele Muntelui Lovcen, pe malul Golfului Kotor din fiord, care este unic prin frumusețea sa în toată Marea Mediterană. Kotor a fost fondat în timpul Imperiului Roman, apoi a fost cunoscut sub numele de Acrivia și făcea parte din provincia romană Dalmația. Astăzi Kotor atrage prin frumusețea și atmosfera sa. Simbolul orașului este Catedrala Sf. Trifon, care a păstrat fresce din secolul al XIV-lea și o sacristie cu lucrări de bijutieri venețieni și kotor. În oraș este interesant să vezi și teatrul lui Napoleon, biserica Sf. Ana, Sf. Luca, biserica Sf. Maria. Cei care doresc să vadă Golful Kotor în toată splendoarea sa ar trebui să viziteze frumoasele orașe de coastă - Herceg Novi, Perast, Risan.

3. Budva
În acest oraș, Muntenegru apare în toată frumusețea și diversitatea sa. Orașul vechi a fost distrus de un cutremur în 1979, dar acum a fost restaurat cu succes. Există trei muzee, biserici și o cetate, ale cărei metereze înalte încadrează piata Centrala Oras vechi. Plin de plaje frumoase înconjurate de munti inalti - raiul pe pamant. Plaja principală din Budva este numită și regatul pietricelelor, începe la 500 de metri nord de plaja Mogren. Orașul nu doarme noaptea. Vara, aici au loc numeroase festivaluri, cel mai adesea în cetatea de pe scena de dedesubt cer deschis. Și aceasta este doar o sutime din tot ceea ce puteți face și vedea în acest frumos oraș stațiune.

4. Sveti Stefan și Petrovac
Sfântul Ștefan este situat pe Riviera Budva, pe o mică insulă stâncoasă, legată de continent printr-un istm subțire de nisip. Stațiunea poartă numele Sfântului Patron al Muntenegrului - Sf. Ștefan. Această stațiune este unul dintre cele mai preferate locuri pentru regalitate și celebrități. Sveti Stefan este renumita pentru plajele sale cu nisip roz, a căror lungime este de 1170 de metri, străzi înguste, clădiri elegante și biserici pitorești. Dacă activitatea Sfântului Ștefan începe să obosească, ar trebui să mergeți câțiva kilometri spre sud, până în orașul Petrovac. Este situat într-un golf frumos, iar în jurul paduri de pini și plantații de măslini locul perfect pentru o escapadă romantică în poala naturii. Sunt multe cafenele aici, două plaja nisipoasa - Petrovac și Lucice, cetate venețiană și multe biserici cu icoane antice.

Pentru o țară atât de mică, bucătăria tradițională din Muntenegru vine în multe arome delicioase. Acesta variază de la fructe de mare de pe coasta crocantă până la un tarif de munte consistent, menit să mențină fermierii care lucrează greu. Fiecare regiune are specialitățile sale.
Njegusi Proscuitto
Satul Njegusi este casa prosteiutului muntenegrean. În fiecare zi, turiștii și localnicii își iau drumul spre Drumul Serpentinei cu 25 de vârfuri de ac de păr pentru a obține fixarea lui Njegusi prosciutto în satul Njegusi. Clima și altitudinea se combină pentru a crea condițiile perfecte pentru a face prosciutto aici. Picioarele posterioare din spate sunt împachetate în sare timp de trei săptămâni, apoi sunt agățate să se usuce timp de încă trei săptămâni. Atingerea finală este de patru luni de fumat, în timpul căreia focul trebuie să fie în mod constant ars și tins. Rezultatul premiat este tăiat subțire și servit cu brânză locală sau gătit cu varză.
Njeguski Steak
Friptura este făcută dintr-un șuncă de carne de vită sau de porc umplută cu Njegusi prosciutto și brânză. Cei mai buni vin cu un dollop generos de topit de kajmak, o brânză de cremă locală.
Risotto negru
O specialitate de coastă, risotto negru, își obține faimoasa culoare neagră din cerneală de sepie. Un risot negru foarte bun are și arome subtile de vin alb, bob, usturoi și nucșoară. Este un must-try în timp ce te afli pe Muntenegru de coastă, dar ai grija, risotto negru îți transformă și dinții negri!
Mielul Muntelui Muntenegru în lapte
Mielul de munte din Muntenegru este un fel de mâncare tradițională care se găsește numai în nordul Muntenegrului. Miezul se toacă încet în lapte cu cartofi, morcovi, fenicul, rozmarin, usturoi, patrunjel și condimente.
Burek
Când vă aflați în Muntenegru, renunțați la pâinea prăjită de obicei sau la cereale. Du-te la brutărie locală și a lua niște burek. Burek este fabricat din produse de patiserie filo și umplut cu brânză, carne, spanac sau cartofi. Acesta vine în spirale, pene și tuburi, dar pene sunt cele mai bune. Un strat uleios, crocant de patiserie dă loc unei umpluturi delicioase. Adăugați o sticlă de iaurt simplu și ați primit ultimul mic dejun din Balcani.
Muntenegru se bucură de o climă mediteraneană cu veri lungi și uscate și ierni scurte și blande. Dacă veniți din centrul Europei în Muntenegru în orice perioadă a anului, cu siguranță vă veți încălzi.
Clima Muntenegru variază de la mediteraneană în zona coastei sudice la continentală spre interior. Ca o consecință, temperaturile din zona litorală, în comparație cu cele din interiorul țării, sunt mai mari cu 6-7 grade Celsius. Temperatura medie anuală pe întreaga țară se ridică la peste 25 de grade vara și câteva grade sub zero iarna. Precipitațiile, atât ploile cât și zăpezile, au o rată mai mare spre nord. Interiorul primește de aproximativ 3 ori mai multe precipitații decât zona sudică, de coastă.

Scurt istoric

În 1910, Muntenegru devenise regat iar apoi, ca rezultat a Războaielor Balcanice din 1912 și 1913 (războaie în care otomanii au pierdut toate cuceririle din Balcani), o frontieră comună cu Serbia și cu Shkodër (care s-a alăturat, mai târziu, Albaniei) a fost stabilită.

În antichitate, teritoriul actual al Muntenegrului era locuit de triburi ilire. În sec. al-II-lea î.Hr., teritoriul actual al Muntenegrului este cucerit de romani și încorporat în provincia romană Illyricum. Între sec. VI-VIII, aici sosesc triburi slave, ce se vor stabili aici și se vor amesteca cu populația locală.

La sfârșitul sec. XII, regiunea a fost inclusă în Imperiul Sârb. În urma înfrângerii sârbilor de către turci în Batalia de la Kosovo Polje (1389), regiunea a devenit independentă.

A fost adesea în război cu albanezii și turcii, aceasta a format în 1711 o alianță cu Rusia. În timpul Primului Razboi Balcanic, a luptat împotriva Turciei. A fost aliată Serbiei în timpul primului Razboi Mondial. După război, aceasta se va uni cu Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor  (Iugoslavia după 1929).

În timpul celui de-al doilea Război Mondial a fost ocupată de italieni. În 1946, devine una dintre cele 6 republici iugoslave. După 1992, Serbia și Muntenegru au format Republica Federala Iugoslavia.
În 2003, parlamentele Muntenegrului, Serbiei și cel iugoslav, au ratificat o nouă constituție care a menținut federația sub denumirea de Serbia și Muntenegru. În 2006, Serbia și Muntenegru s-au separat complet pe cale pașnică.

Cele mai interesante atractii turistice din Muntenegru


1. Vechiul oras Kotor

Nu se poate vorbi despre o vacanță în Muntenegru fără a vizita Kotor, cea mai populară atracție turistică a țării. Orașul vechi Kotor, inclus în Patriomiul Mondial UNESCO, se numără printre cele mai fermecătoare orașe fortificate de la Marea Adriatică, un demn rival pentru bijuteriile croate Dubrovnik sau Split.

Bisericile medievale romane, palatele venețiene și falnicele turnuri bizantine dezvăluie moștenirea lăsată de diversele imperii care au ocupat Kotor de-a lungul secolelor. Sub umbra legendarei cetăți Sfântul Ioan, miturile și poveștile din jurul Kotorului te vor captiva, în timp ce frumusețea absolută a castelelor cu acoperiș portocaliu, străzile înguste, cu rufe întinse, și pisicile întâlnite le fiecare pas te vor face să-ți folosești aparatul foto pe foc automat.

Cea mai bună metodă de a explora Kotor este să mergi pe străzile pietruite la orele dimineții, înainte de a se aglomera. În mod obligatoriu, urcă până la cetatea Sfântul Ioan (fie pe traseul oficial, fie pe Scara Kotor) pentru o vedere de ansamblu a spectaculosului golf ce strălucește în culori turcoaz. 

 

Muntenegru Kotor

2. Budva

Considerat Saint Tropezul muntenegrean, Budva este o versiune mai strălucitoare (și mai turistică) a orașului Kotor, fiind cea mai vizitată destinație estivală a Muntenegrului, totodată un important port pentru croazierele ce străbat Mediterana. În plus, plaja Jaz și Riviera din Budva au devenit locurile de joacă ale celor bogați și celebri.

Dar cel mai pitoresc punct de interes al Budvei este Orașul Vechi (Stari Grad), aflat pe lista UNESCO. Cu străduțele lui pietruite și întortocheate, buticuri, cafenele, restaurante și cu  zidurile venețiene ce-i amintesc trecutul, această așezare situată pe o peninsulă, ce-și are rădăcinile acum circa 2500 de ani, e un loc special în care nu trebuie ratată Galeria de Artă Modernă.

 

Budva

3. Pestera Lipa

Peștera Lipa este una dintre cele mai mari peșteri din Muntenegru. Aflată la doar câțiva kilometri de satul Cetinje, în munții din nordul țării, peștera a fost descoperită accidental de un câine care s-a pierdut în ea, reușind să iasă, în siguranță, prin altă altă parte.

Astăzi, zona carstică a peșterii este una dintre cele mai populare atracții turistice din Muntegru pentru copiii și adulții amatori de aventură. Vizita începe cu o călătorie într-un mic tren ce străbate peisajul sălbatic, plin de rodii și smochini sălbatici, până la intrarea în peșteră. De aici, vei fi însoțit de un ghid de-a lungul celor 3,5 kilometri de galerii și săli uriașe prin care trec râuri subterane.

4. Manastirea Ostrog

Dacă tot veni vorba de lucruri spectaculoase, ce poate fi mai uimitor decât o mânăstire contruită pe o stâncă aproape verticală? Mânăstirea Ostrog este cel mai popular loc de pelerinaj din Muntenegru și nu este greu de înțeles de ce. Datorită combinației fantastice dintre ingeniozitatea umană și măreția naturii, Ostrog are o imagine pe care nu o poți uita prea ușor.

Mânăstirea a fost săpată în stâncă, pe parcursul secolului 17, menirea ei inițială fiind aceea de refugiu împotriva invaziilor otomane. Înauntru sunt, de fapt, două biserici deschise publicului, ce adăpostesc fresce pictate chiar pe pereții de stâncă. Tot în interiorul mânăstirii se află și mormântul fondatorului ei, Sfântul Vasile, sanctificat după moartea lui din anul 1671.

5. Lacul Skadar

Situat la granița dinte Muntenegru și Albania, lacul Skadar este cel mai mare lac natural din sud-estul Europei. Două treimi din el se află în Muntenegru, făcând parte dintr-un parc național local. Legenda spune (în mod clasic) că lacul a fost format din lacrimile vărsate de o zână ce suferea din amor. Îl poți explora făcând o plimbare cu barca, dar fă-ți timp să vizitezi și câteva sate de pe marginile lui, multe dintre ele datând încă din secolul 13.

Pe malurile de sud-vest ale lacului, se află plaja Murici, o foarte curată întindere de nisip, situată pe fundalul superbului lanț muntos Rumija. La plajă se poate ajunge pe o cărare îngustă, ce trece printr-un sătuc pitoresc.

6. Cetinje

Orașul Cetinje datează din secolul al 15-lea și a fost capitala Muntenegrului la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20 (înainte de Primul Război Mondial, când aceasta încă era o țară independentă). La vremea respectivă, amplasarea orașului, la granița de vest a Imperiului Otoman, l-a făcut foarte pretabil pentru desfășurarea activităților diplomatice.

Astăzi, ambasadele au fost transformate în muzee, clădiri guvernamentale și academii educaționale, iar pentru curioși a devenit o plăcere să exploreze orașul într-o după-amiază liniștită. Mânăstirea Cetinje adăpostește o colecție de moaște din epoca creștină timpurie, pe care le poți vedea dacă faci o mică donație. Biserica Vlah datează din secolul al 15-lea și este un alt loc ce merită vizitat.

7. Sveti Ștefan 

Sveti Stefan este o insuliță de pe Riviera din Budva, legată de continent printr-un istm îngust. Populată din secolul al 15-lea, când era un simplu sat pescăresc, a devenit cunoscută în anii ‘50, când a fost transformată într-o mini-stațiune de lux, oaspeți precum Marilyn Monroe și Sophia Loren petrecându-și vacanțele aici.

După recensiunea de la sfârșitul secolului 20 și după ce Federația Iugoslavă s-a prăbușit, Sveti Stefan a devenit din nou un paradis de vacanță, cu două frumoase plaje cu pietricele, situate de ambele părți ale istmului. Deși plajele sunt publice, insula este deschisă doar pentru vizitatorii cazați la Aman Resort, hotelul aflat în mijlocul ei.

 

Sveti Stefan

8. Golful Kotor

Nicio călătorie în Muntenegru nu este completă fără o vizită în Golful Kotor. Orașele medievale și apele albastre ale Adriaticii fac din acest golf una dintre cele mai pitorești locații din Muntenegru. Atracțiile populare din jurul golfului includ localitățile Risa, Kotor, Perast și Harceg Novi. În aceste orașe fermecătoare vei găsi restaurante grozave, biserici vechi de peste un secol, și, în special, peisaje extraordinare la fiecare pas.

Dacă dorești să explorezi mai mult în golful Kotor, îți poți petrece ziua conducând în jurul coastei ce se întinde pe o distanță de 25 de kilometri.  Pe lângă vizitarea orașelor, vei vedea Alpii Dinarici, munții Lovcen și golful Tivat. O autentică experiență muntenegreană.

9. Canionul Tara 

Canionul Tara este parte integrantă a Parcului Național Durmitor, fiind una dintre cele mai frumoase zone naturale din Muntenegru. Căile navigabile curg spre Bosnia și Herzegovina unde formează o graniță naturală între cele două țări.  Apoi se deschid într-o strâmtoare chiar într-un oraș muntenegrean – Zabljak. Primăvara și vara, vizitatorii coboară raftingul pe apele repezi ale râului Tara.

Cel mai frumos loc de-a lungul canionului este Podul Đurđevića. Construit în 1940, când Muntenegru făcea parte din Iugoslavia, era cel mai mare pod de beton din Europa la acel moment. Câțiva ani mai târziu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, podul a fost distrus aproape în întregime, în încercarea de a împiedica înaintarea armatei italiene (chiar unul dintre inginerii responsabili pentru proiectarea podului a fost implicat în complotul legat de distrugerea acestuia). A fost reconstruit în 1946, iar arcadele sale oglindesc frumos piscurile munților din apropiere.